Напишете дума/думи за търсене

Мезоконците правят кожата по-младежка

Мезоконците са като скелето на нова сграда. Те правят чудна армировка, но на кожата на лицето, както и на определени зони по тялото. Тези специални конци позволяват да се моделират дори тъканите в зони, които трудно се поддават на корекция с други методи и технологии. Как кожата става по-свежа и младежка, обяснява дерматологът д-р Радина Денкова.

Конците се разпадат и изчезват

Докато преди време за биоармиране на тъкани се използваха нерезорбируеми конци, и то само с хирургична намеса, сега болезнените и травмиращи процедури са забравени. Съвременните мезоконци са изградени от материя, която се разгражда в кожата. Досега полидиоксанонът се използваше само в кардиохирургията и офталмологията, но вече се шири и в методите за разкрасяване и подмладяване. Поне е доказано, че не предизвиква алергии. Моделирането с мезоконци не е травматична процедура и не е необходимо обезболяване, което прави метода привлекателен. Е, има слаба болка, но само при пробиването на кожата с върха на иглата, с която се вкарва конецът.

Самото проникване на конеца в кожата е безболезнено. Местата за въвеждане на конците са невидими и бързо зарастват без следа. Конецът е изключително фин и тънък - като косъм, затова е невидим под кожата. „Поставени в кожата, конците стягат отпуснатите зони в областта на брадата, като се сложат по продължението на долната челюст. Има вариант да се пуснат вертикално към бузите. Възможно е да се армира отпуснатата кожа на шията или да изчезне двойната брадичка”, казва д-р Денкова. За областта около очите се използват най-малките игли от 30 мм с цел по-добър дренаж. И така сутрин лицето не подпухва и зоната около очите се изглажда. С този метод може да се повдигнат и веждите, като се работи в пространството на челото над тях.

Оформяне на талия и бразилско дупе

„Зона по тялото, която успешно се моделира с този метод, е коремът. При него може да постигнем намаляване на обиколката, стягане и образуване на талия”, обяснява дерматологът. Една част от конците за корема се поставят в акупунктурни точки, които подобряват обмяната на веществата, други се слагат по определени линии за стягане на кожата. На втория месец полидиоксаноновият конец започва да се накъсва на малки парченца. Той дразни фибробластите, те отделят колаген и по този начин кожата става по-плътна и се лифтира. Ако конците се боднат в задните части, перпендикулярно на големия седалищен мускул, дупето изпъква и се получава т.нар. бразилско дупе.

Кога се резорбират конците

Трайността на мезоконците е около година и половина. Те започват да се разпадат към втория-третия месец до четвъртия. При резорбцията се превръщат във въгледвуокис и вода и по естествен път се извеждат от тъканите, като не оставят следи. Разпадайки се, конците стимулират производството на колаген и действието им продължава година и половина. „Някои пациенти, които са видели снимки на иглите в кожата, се плашат от болка, но иглите са от фина и тънка стомана, лазерно заточени са и не предизвикват неприятно усещане. Но тъй като се подреждат по 5 на 0,5 до 1 см, няма как да се прескочат някои кръвоносни съдове и в работената зона може да има посиняване. Важното е, че неприятният ефект бързо изчезва”, успокоява д-р Денкова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X