Напишете дума/думи за търсене

Превенции срещу главоболие и други болести

Много рядко може да чуем тостове, в които си пожелаваме живот и здраве. За всички ни е ясно, че без добро разположение на тялото нямаме желание нито за несметни богатства, нито за безкрайно щастие. Ако те боли глава, единствената ти мисъл в нея е по-бързо да се отървеш от това досадно неразположение. Понякога добрата превенция е нещото, което ни трябва, за да ни е мирна не само главата, но и други части от тялото.

Превенция срещу главоболие

Избягвайте „спусъци”, които го предизвикват. Ако не сте сигурни какво провокира главоболието ви, отбелязвайте си в дневник всеки път, когато сте с това здравословно неразположение. Кога е започнало? Какво сте правили през това време? Какво сте яли през деня? Как сте спали предишната нощ? Какво е било нивото на стрес и колко е продължило главоболието? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да си създадете модел, по който да предотвратявате бъдещи болки.

Избягвайте прекомерната употреба на лекарства.
Ако пиете повече от два пъти в седмицата лекарство против главоболие, няма да си помогнете особено. Това само ще увеличи степента и честотата на болката.

Спете достатъчно. Най-добре е да си подарявате 7-8 часа сън на денонощие. Освен това е добре да следвате един и същ режим, да си лягане и да се събуждате по едно и също време.

Не пропускайте хранене. Започнете деня със здравословна закуска. Яжте на обяд и вечеряйте по едно и също време всеки ден. Избягвайте храни и напитки, които съдържат кофеин и които провокират главоболие.

Намалете стреса. Стресът е обичаен спусък за хроничните главоболия. Бъдете организирани и изпълнявайте предварително начертания си график. Планирайте в аванс деня си и се опитайте да бъдете позитивни. Повечето главоболия, предизвикани от стрес, приключват тогава, когато и напрежението си отиде.

Превенция срещу бронхит

Може да си помогнете срещу обострянето на бронхита, като направите няколко дребни, но съществени поправки в стила си на живот. Същите „рестрикции” ще помогнат за подобряване на здравословното ви състояние, ако вече ви е връхлетяло това досадно заболяване.

Спрете да пушите. Лесно е да се каже, ама да се направи не е толкова просто. Всъщност е безкрайно лесно. Дори аз самата гордо преминах в редиците на непушачите, след като повече от десетилетие малтретирах белите си дробове с тютюн. Избягвайте цигарения дим, който увеличава риска от появата на хроничен бронхит и емфизем.

Ваксинирайте се. В много случаи острият бронхит е резултата от инфлуенца (епидемичен грип). Ако се ваксинирате преди стартирането на болнавия сезон, със сигурност имате по-голям шанс да се разминете с това заболяване. Освен това не е лошо да се ваксинирате и срещу някои типове пневмония.

Мийте ръцете си. За да редуцирате риска от това да се разболеете от вирусна инфекция, мийте ръцете си често. За всеки случай си създайте навика да използвате дезинфектанти за ръце.

Превенция срещу болки в гърба

Упражнявайте се.
Ходенето и плуването са добър избор за закрепване мускулите на гърба. Коремните преси помагат на мускулите в областта на талията и на гърба да се справят с ролята си на натурален корсет. Гъвкавостта на бедрата и ханша помага на тазобедрената кост да подобри усещането в гърба ви.

Поддържайте здравословно тегло. Ако имате няколко килограма в повече от нормата, то със сигурност това товари мускулите на гърба. Така че се грижете не само за формата на краката си, които искате да покажете в къси рокли, но и за гърба, на който въобще не му е лесно.

Седете умно. Ако ви се налага да седите дълго време, сложете краката си върху ниско столче или табуретка, за да отнемете малко от товара, който се пада на кръста. Добрата стойка намалява обема на напрежение, който се пада на гръбначните мускули. Изберете си стол с добра поддръжка на кръста, облегалки за ръцете и въртяща се основа. Ако трябва, използвайте допълнителна възглавница за подкрепа на гърба. Сменяйте често позицията си. Оптималната полза е да правите това поне на всеки половин час.

Превенция срещу махмурлук

Преди да пиете, яжте.
Алкохолът се абсорбира по-бързо, ако стомахът е празен. Ако не искате да се залепите за масата още след първата напитка, сложете първо няколко залъка в устата.

Пийте бавно. Пиенето не е състезание. Укротете малко жаждата си. Ограничете се с по едно питие на час.

Избирайте внимателно. Водката и джинът са с една идея по-коварни от брендито и уискито. С първите две напитки махмурлукът е с една идея по-близо до вас.

Пийте вода между напитките. Изпиването на една чаша вода, след като сте гаврътнали 50 г алкохол, ще ви помогне да останете хидратирани. Освен това ще пиете и по-малко спиртни напитки, защото стомахът ви ще е по-пълен.
Някои хора пият аспирин или ибупрофени, за да предотвратят симптомите на махмурлук. Бъдете внимателни обаче, когато ти приемате. Особено ако сте консумирали ацетаминофен (тиленол), защото може да увредите черния дроб, ако сте изпили достатъчно количество алкохол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X