Напишете дума/думи за търсене

Венецианско медно в косите

Коса с меден цвят, досущ като в платната на Тициан, безсмъртния художник от Венецианската школа от късния ренесанс.

Това е един от трите топ цвята в боядисването за настоящата есен и зима (виж снимките), съобщи пред „Труд“ Венета Игнатова, председател на сдружението Френска висша мода във фризьорството - секция България.

Другата актуална за сезона боя е бяло-русото от епохата на готиката. То ще носи на тези, които го изберат, усещане за чистота, спокойствие и светлина. „Тъй като днес блондинките не искат да са типично руси, създаваме нови цветове на русото - с нюансиране и преливане на тоновете. Такъв пример е т. нар. кестеняво на блондинките или „бронде“ (русо към бежово). То също продължава да е модерно“, каза още Игнатова.

Лъчисто тъмнокестеняво с виолетов акцент е вторият хитов цвят за есента и зимата.
Лъчисто тъмнокестеняво с виолетов акцент е вторият хитов цвят за есента и зимата.
Третият цвят за сезона ще е тъмнокестенявото, но лъчисто, с дълбочина и с виолетов акцент.

„Да играеш свободно с косата - това е основното послание в тенденциите за сезона. А една жена изглежда по-красива, когато има динамика в падането на косите, особено в лицевата част“, посочи известната стилистка. Тя подчерта, че ако дамата небрежно отмята един или друг кичур, по всяко време той застава в прическата като стилен аксесоар. За постигането на ефекта се използва специална система за разпределение в отделните сектори на подстригването и с нейна помощ се постига желаното свободно падане.

„При изсушаването пък се придава подвижност на косата, която в съчетание с новия способ в боядисването - контуринг, подчертава индивидуалността на дамата и нейното лично излъчване“, каза още Венета Игнатова. Чрез новата техника на оцветяване се цели промяна на лицето, като се засилват най-хубавите му черти. „Това става, като в боядисването се работи с акценти и светлосенки. Резултатът е разкрасяване и прикриване на нежелани ефекти“, допълни Игнатова.

Венета Игнатова, председателят на сдружението Френска висша мода във фризьорството - секция България, по време на обучение на млади стилисти, чиито ментор е тя.
Венета Игнатова, председателят на сдружението Френска висша мода във фризьорството - секция България, по време на обучение на млади стилисти, чиито ментор е тя.
На цветовете днес тя и колегите й виртуози в професията гледат като на грим, който може да се премахне във всеки един момент. Т.е. работи се само в определени части на косата, за да може бързо и лесно да се извърши ново оцветяване. Точно така както за минути се отстранява гримът от лицето.

Често дамите питат Венета кои са актуалните дължини за сезона. Оказва се, че добър избор са карето средна дължина и дългата коса с венециански къдрици. „Днес живеем във време, в което всеки щрака с дистанционното или постоянно докосва екрана на мобилния телефон, което налага микротенденции за динамика във всекидневието. Затова трябва да сме адекватни на съвремието и да създаваме фризурите по същия начин - които са с леки акценти, със свобода и подвижност, за да може клиентът бързо да поставя косата си в ред и желаната форма“, обясни Игнатова. Просто казано избраните нови тенденции са в хармония със свободния модерен човек. „Няма как в напрегнатото всекидневие да се отделят часове за прическа пред огледалото. Затова целта е грижите за поддържането й сутрин да са не повече от 5 минути“, завърши стилистката.

Това е венецианското медно от времето на Тициан. А свободно падащите къдрици са една от най-актуалните прически за сезона.
Това е венецианското медно от времето на Тициан. А свободно падащите къдрици са една от най-актуалните прически за сезона.
Съвети за здрава коса

След измиването с шампоан, използвайте продукт за дълбоко подхранване и изплакнете косата. След това заложете на втори защитаващ продукт, който не се измива, а се нанася преди изсушаването и стилизирането.

Всеки месец косата трябва да се подстригва. А сега, в студеното време, тя изисква да й се поставят хидратиращи продукти и такива, които съдържат антифриз системи. Да се ползват и продукти с много подхранващи масла.

Венета Игнатова, вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X