Напишете дума/думи за търсене

Измислихa високи токчета, от които не болят крака

Обувките с висок и тънък ток тип “стилето” са връх на модата, но с тях вървят и травмите, неудобството, деформациите и болката. Погледнете краката на Бионсе, Виктория Бекъм, британската манекенка Кейт Мос...

Наскоро бизнесдамата Доли Синг обяви, че е открила формула за високи

токчета, удобни като маратонки

В разработката са участвали ракетен инженер, астронавт и хирург ортопед. За невероятно меките, но високи и елегантни обувки е използвана лека и гъвкава пластмаса.

Доли Синг, бивш мениджър в SpaceX - американска фирма за космически транспорт, успява да убеди специалистите да се заемат с този “сериозен инженерен проблем” и първият им чифт стилетки излиза на пазара до месеци.

Инженерът от НАСА Гарет Райсман, участвал в разработката на обувките. Вдясно - бизнесдамата Доли Синг  СНИМКИ: АРХИВ
Инженерът от НАСА Гарет Райсман, участвал в разработката на обувките. Вдясно - бизнесдамата Доли Синг СНИМКИ: АРХИВ
За разлика от традиционните високи обувки, в основата на които са метална пластина под ходилото и здрава ос за токче, революционният модел Thesis Couture е произведен от високотехнологична пластмаса и полимери.

Обувките са проектирани да разпределят тежестта на тялото върху цялата площ от пръстите до петата. Разработена от НАСА за целите на космонавтиката мемори пяна под ходилото омекотява всяка стъпка до 50 процента.

Но това шикозно удобство струва пари - обувките

ще бъдат на цена над 800 евро

и ще конкурират най-прочутите световни марки.

Първите модели с височина на токчето 7,6 сантиметра ще се появят на пазара през есента. Г-жа Синг признава, че в тях няма да се чувствате точно като с обувки за тенис, но ще усетите драматична разлика спрямо обикновените стилетки от гледна точка на удобството. С тях се ходи като с обувки на платформа.

“Много е важно комфортът и секси излъчването да вървят ръка за ръка”, казва дизайнерката. Тя е накарала специалистите да погледнат сериозно на едно безсмислено според хората на науката начинание и да вложат в него своите знания и умения.

“Важното бе да ги заинтересовам. Ако ги бях помолила да работят върху обикновена висока дамска обувка, нямаше да се заемат. Но когато им обясних, че ми трябва инженерна разработка на динамична структура, която поддържа вторична структура - също динамична и със 180 градуса диапазон на движение, каквато е човешкото тяло, те силно се заинтригуваха”, разказва Доли Синг.

Така предприемачката е успяла да прехвърли този класически моден атрибут от света на суетата в този на науката.

Екипът ѝ включва бившия астронавт на “Дискавъри” и инженер от НАСА Гарет Райсман,

ракетния специалист Ханс Кьонигсман, британския ортопед Анди Голдберг и механика - специалист по виртуална реалност, Мат Томас, чиято фирма Oculus VR бе закупена наскоро от “Фейсбук” за 2 млрд. долара.

Структурата на концептуалните обувки ще се изработва в Сингапур, а горната част (сая) - в Италия и Бразилия. За нея отговаря дизайнерката Аманда Паркс.

“Като млада обожавах обувките с много високи токчета, но с годините ги разлюбих - казва дамата от индийски произход. - Бях изправена пред следната дилема - дали да смъкна височината и да нося грозни чепици, или да се окажа с отвратителни деформирани крака. Реших да направя нещо”, разказва тя.

Прекалено високите обувки нанасят на жената трайни поражения. Кокалчетата изскачат, започват болки във възглавничките, петите, ставите заради неправилното натоварване на ходилата. Стойката се изкривява. Поради напрежението в колената понякога се стига до остеоартрит и дори до необходимост от подмяна на коленните стави поради износване на хрущяла. Да не говорим за по-дребните проблеми като мазоли, враснали нокти и др.

“Милиони жени от стотици години се мъчат с примитивната, опасна структура на красивите, но опасни обувки тип “стилето” - казва Доли Синг. - Крайно време бе с конструкцията им да се заемат специалисти и да намалят вредното им въздействие.”

От Thesis Couture първо

ще бъде произведена ограничена серия от 1500 чифта

по модели на гостуващи модни дизайнери. Цената ще е шеметна - 850 евро. Всеки чифт ще носи подписа на автора си. Няколко десетки мостри ще бъдат подарени на знаменитости в модата и шоубизнеса. Технологията е патентована и ще бъде лицензирана, а после ще се пуснат нови серии за по-широка клиентела бизнесдами и въобще за работещи жени. Цената вече ще започва от 300 евро.

“До пет години искам всяко високо токче в света да бъде изработено по новия начин”, гледа в бъдещето Доли Синг.

Материалът е на вестник "24 часа"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X