Напишете дума/думи за търсене

Вале е цар на шоколада

Шампионско шампанско и сълзи от радост за победителя Венсан Вале.

Венсан Вале (27 г.) е господарят на шоколада. Младият французин надви колеги от 19 страни в световния финал, провеждащ се на всеки две години, през които върви подборът на национално и регионално ниво. Втори на 21-вия салон на шоколада в Париж е японецът Хисаши Онобаяши, а трети - белгиецът Мариин Кьоертжанс. В първите два дни на конкурса участват и 20-те финалисти, а в третия десетимата най-добри след първия кръг. Тази година темата бе “Вдъхновени от природата”, а кандидатите за световна слава трябваше да изработят различни изделия с шоколад, включително пралини, трюфели, сладкиш, сладък Snack on the go, скулптура от шоколад, както и артистично произведение в клетка. Сред основните продукти, които участниците трябваше да използват, бяха шоколадите на “Cacao Barry” - компания, създадена през далечната 1824 г. във Франция и превърнала се в еталон за качество сред професионалистите. В крайна сметка със задачата най-добре се справи именно Вале, защото показа постоянство във всички фази и не направи компромис с качеството. Според президента на журито Мишел Перюшон Вале е вдигнал много високо летвата по отношение на иновациите и креативността. Самият Перюшон е носител на множество награди и признат за един от най-добрите сладкари за последните десетиления. Неговите преки помощници бяха Кристоф Морел, който оценяваше артистичната страна на изработените изделия и Хано Сагер, отговарящ за вкусовите качества на творенията. Майстори на шоколада от още 15 страни журираха участниците.
Любопитното е, че сред тях през тази година имаше само две жени - от Германия и Швейцария, както и че Вале е едва първият французин шампион на Салона на шоколада. Със сигурност оттук нататък за него се отварят много врати, но и много ангажименти, в които ще трябва да доказва, че титлата му не е случайна. Голяма заслуга за нея имаше скулптурата, която той изработи - на жена с глава на котка и кожа като на зебра с височина 1,70 м, както и клетката, в която постави сътворени от различни видове шоколад птици, две водни кончета, жаба и водна лилия.
Венсан работи в сладкарница в град Англе в югозападната част на Франция недалеч от границата с Испания, но не е ясно дали няма да получи по-добро предложение. А пътят му към върха изглежда предопределен от ранно детство. От 6-годишен се върти в кухнята на ресторант “Вила Дилекта” в Ле Сабл д’Олон на западното френско крайбрежие. Заведението е на баща му Жан-Паскал и има една звезда от “Мишлен”. А когато малко по-късно момчето проявява интерес към сладкишите и шоколада, минава стажове при едни от най-добрите в занаята. И така до сегашната победа.

Скулптурата на Вале е наречена Хармония.
Скулптурата на Вале е наречена Хармония.
Клетката на Венсан с птици, водни кончета, жаба и водна лилия от шоколад.
Клетката на Венсан с птици, водни кончета, жаба и водна лилия от шоколад.
Пралината на първенеца - “Лист от лотус”.
Пралината на първенеца - “Лист от лотус”.
Сладшикът “Цветя на лотус” на Венсан.
Сладшикът “Цветя на лотус” на Венсан.
Сладкият Snack on the Go на французина “Шоколад и портокал”.
Сладкият Snack on the Go на французина “Шоколад и портокал”.
Трюфелите на шампиона, нареачени Енеа.
Трюфелите на шампиона, нареачени Енеа.
Гея на  Онобаяши.
Гея на Онобаяши.
Сладкишът на Хисаши Онобаяши се нарича “Съжителство”.
Сладкишът на Хисаши Онобаяши се нарича “Съжителство”.
Живот в хармония с природата е творение на белгиеца Мариин Кьоертжанс.
Живот в хармония с природата е творение на белгиеца Мариин Кьоертжанс.
Сладкишът “Дървен материал” на Кьоертжанс.
Сладкишът “Дървен материал” на Кьоертжанс.
“Клюн на тукан” е пралината на Мариин.
“Клюн на тукан” е пралината на Мариин.
Скулптурата на Диего Лозано Дионаеа получи наградата за най- популярна в социалните медии.
Скулптурата на Диего Лозано Дионаеа получи наградата за най- популярна в социалните медии.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X