Напишете дума/думи за търсене

5-те модни тренда на 2016-а

Една от новите тенденции е логоманията - дрехи с надписи и лога на модните компании

Небрежният стил и изтъкването на по-висок социален статус са последните трендове, които големите в модата ще налагат следващата година.

На пръв поглед дрехите са за свободното време, вдъхновени от функционалните работни дрехи. Например палтото дюфел (закопчава се с дървени копчета във формата на рог) е пример за тази тенденция.

Сред най-коментираните нови трендове е т.нар. логомания – дрехи, изработен от плат, върху който има стотици малки надписи с името на модната компания, която го произвежда. Това е мода, която разделя модния свят на две – едните мнения са много положителни, а другите - крайно против.

Плисираната пола тази зима е актуална от кожа, а официалните и вечерните рокли – от кадифе

Голямата изненада са обувките тип ръкавица – наричат се така, защото покриват горната част на стъпалото. Модел, който следващата година ще е номер едно.

Ето списъка с най-актуалните 5 тренда, с които ще сте модерни следващата година.

1. Палто дюфел

Тейлър Сюифт с жълто палто дюфел.
Тейлър Сюифт с жълто палто дюфел.

Това е онова палто от дебел вълнен плат, което се закопчава отпред с три или четири дървени копчета във формата на рог с нишки от въже или кожа. Така изглеждат зимните палта в колекциите на дизайнерите за студено време.

Нарича се дюфел (от името на градът Дюфел в провинция Антверпен в Белгия, където е създаден платът.) Обикновено палтото има два големи външни джоба с капак. Дължината на класическия вариант е до коленете, но съвременните модели са по-къси. Палтото има и качулка, което го прави един от предпочитаните модели за студените дни.

Палтото дюфел може да е едноцветно или каре тартан – шарка, в която се пресичат хоризонтални и вертикални ленти в различни цветове. На снимката с жълто палто с тартан каре е американската певица Тейлър Сюифт.

Навремето се прави главно с тъкана вълна, но вече се използват почти всякакви материали. Десенът е свързан с Шотландия. Но влиза в модата през 1970 година, когато масово започват да го обличат младежите от Британските острови. Те слушат пънк и изразяват недоволството си срещу властта.

2. За логоманията...

Модел дефилира с дреха, която има десетки принтове на модната компания “Дона Карънм Ню Йорк”.
Модел дефилира с дреха, която има десетки принтове на модната компания “Дона Карънм Ню Йорк”.

Сега, когато живеем в развития свят, в епохата на фейсбук и инстаграм и хората слагат етикети на абсолютно всичко, модата също се преобрази.

През 2016 година тенденцията е логата и надписите с името на модните брандове върху дрехите да са малки и по цялото облекло. Нещо, което създава усещане за социална дистанция. В Америка наричат този тренд логомания.

Въпреки че много модни експерти ги отричат, големи дизайнери показаха, че това ще е най-актуалният десен следващата година. В миналото останаха принтовете на цветя и животни.

3. Кадифе

Кейт Бланшет с черна кадифена рокля с бохо елементи
Кейт Бланшет с черна кадифена рокля с бохо елементи

Кадифето е специален плат с плътен мек мъх, който често се използва за вечерно облекло. Това е една от най-актуалните материи в официалните облекла този сезон.

Кадифената рокля няма пищността и блясъка на вечерните бални тоалети, но е по-елегантна от всекидневната. Най-вероятно ще е тренд номер едно в новогодишните тоалети.

Миналия месец австралийската актриса Кейт Бланшет мина по червения килим на филмовия фестивал в Лондон с черна кадифена рокля с дълбоко остро деколте и бродерии на цветя, които напомнят на бохо стила (от думите бохем и хипи).

4. Плисирана пола

Актрисата Белла Хийткоу с плисирана пола на червения килим в Сан Диего.
Актрисата Белла Хийткоу с плисирана пола на червения килим в Сан Диего.

Плисираната пола – на тесни вертикални или хоризонтални гънки. Изглеждат ретро и през 2016-а остават абсолютен хит.

Плисетата се оформят трайно с налягане и пара върху синтетичните платове. Трудни са за поддържане, но плюсът им е, че се съчетават добре с дантелена блуза, памучна риза и дори вълнен пуловер.

Дължината е до средата на прасеца, в долната част полата се разкроява. Материите са от по-твърди платове, като за най-модерни тази зима минават полите от гладка кожа.

Актриса Белла Хийткоут отиде на филмов фестивал в Сан Диего с плисирана пола от светлокафява кожа от последната колекция на “Гучи”. Комбинира я с дантелен потник с тънки презрамки.

5. Купи сега, носи завинаги: обувки тип ръкавица

Обувките тип ръкавица са затворени отпред.
Обувките тип ръкавица са затворени отпред.

Това са обувки без т.нар. деколте – не са силно изрязани отпред, а покриват горната част стъпалото, все едно кракът е в ръкавица. Може да са равни тип пантофки или с масивен ток.

Те са актуални още от пролетта, а според модните блогъри пикът им ще е през следващата година.

Едни от първите модели на обувките тип ръкавица са изработени от аржентинският дизайнер Мартиниано Лопес Крозет, който ги представя през 2011 година именно с термина “обувки ръкавица”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X