Напишете дума/думи за търсене

Какво иска лицето през есента

През есента кожата на лицето става по-суха или по-мазна от обичайното, дехидратирана, чувствителна, с лунички и пигментни петна. Проблемната кожа реагира още по-силно на смяната на сезоните. Затова сред главните неща, на които трябва да обърнем внимание през хладния сезон, е почистването, овлажняването и възстановяването на лицето.

Почистването трябва да бъде меко, дори и ако имате мазна кожа. Ако гелът ви за измиване действа твърде силно или съдържа по-груби ексфолиращи частици, кожата ще се опита да се защити чрез засилено отделяне на себум, което ще я направи по-груба. Ексфолиращите маски не бива да се правят повече от веднъж месечно, ако имате суха или чувствителна кожа. При нормален и комбиниран тип е достатъчно да правите тази процедура веднъж на десетина дни. Мазната кожа може да се почиства със скраб веднъж седмично.

С настъпването на студеното време експертите препоръчват да използваме по-плътни кремове, които ще защитят кожата от вятъра и другите агресивни външни фактори. Добре е в състава им да влизат хидролизати, хиалуронова киселина, еластин или колаген, ретинол, витамини, антиоксиданти, Q10. Сред козметичните процедури предпочитайте тези, които хидратират и подхранват кожата. Сега е моментът и за процедурите, които не бива да се правят при наличие на интензивно слънчево излъчване като фотоепилация и киселинен пилинг.

Проблемна кожа
През есента често се случва обостряне на състоянието на проблемната кожа. През лятото пъпките обикновено са по-малко, тъй като UV лъчите имат подсушаващо и дезинфекциращо действие. Поради това често преставаме да обръщаме на лицето си нужното внимание и имунната система на кожата рязко намалява. Резултатът е увеличена дейност на мастните жлези, запушване на порите и кожни възпаления. През есента може да противодействаме на тези усложнения с прилагане на пилинги за проблемна кожа и средства със салицилова киселина – те, както и избелващите кремове и серуми, изискват отсъствие на силна слънчева светлина.

Пигментация
За съжаление в домашни условия борбата с пигментните петна не е особено успешна, тъй като козметиката действа само на повърхностния слой на кожата. Може да опитате да ги изсветлите с помощта на козметични средства, но преди това задължително се посъветвайте с дерматолог. И не излизайте, без да сте нанесли крем с UV фактор, дори и навън да е мрачно и мъгливо.

Спукани капиляри
Лятното слънце оставя след себе си и други неприятни следи – спукани капиляри. Ултравиолетовите лъчи правят колагеновите влакна в стените на кръвоносните съдове по-слаби и понякога това води до спукването им. Премахването на спуканите капиляри става в козметична клиника, с помощта на лазер. Ако се решите на подобна интервенция, след това е необходимо да осигурите на кожата си специални грижи. Прилагайте козметика със съдържание на витамин К, екстракти от липа и арника. Ако притежавате склонност към спукани капиляри, не обтривайте лицето си с кубчета лед и не използвайте средства с охлаждащ или загряващ ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X