Напишете дума/думи за търсене

С нов модерен апарат разбиват безболезнено камъни в пикочо-отделителната система

Нова модерна апаратура за безболезнено неинвазивно разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система (екстракорпорална литотрипсия) се използва вече в урологичната клиника в Александровска болница, съобщиха от лечебното заведение. С нея лечението на бъбречно–каменната болест става с фокусирани електромагнитни ударни вълни, без необходимост от поставяне на упойка. Вълните се генерират в апарата и се насочват под ехографски или рентгенов контрол в кристалната решетка на камъка. Под тяхно въздействие структурата на образуванието се разрушава и раздробеният камък се изхвърля по естествен път с урината.

В зависимост от индикацията, шоковите вълни могат да бъдат въведени от различна посоки. Тази гъвкавост позволява всички лечения да бъдат проведени с пациенти, които са разположени удобно, в легнало положение. Едновременното използване на рентгенови лъчи и ултразвук може да се използва при камъни, които не се виждат ясно само с ултразвук, обясниха уролозите.

Процедурата е безболезнена, тъй като методът е неоперативен. Това намалява и риска от усложнения. Лечението е ефективно за разбиване на всички видове камъни, независимо от разположението им в пикочо-отделителна система. Успешно е в над 92% от случаите. Извършва се амбулаторно и трае 45-50 минути, а възстановителният период е съкратен до минимум, обясни доц. Марин Георгиев, завеждащ направлението „Еднодневна урология, лазертерапия и екстракорпорална литотрипсия” в урологичната клиника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X