Напишете дума/думи за търсене

Вкусен тиквеник от пресято брашно

Необходими продукти: 800 г брашно, 500 г тиква, 100 мл олио, 100 г захар, 100 г орехови ядки, супена лъжица оцет, 2 ч. лъж. сол, половин пакетче канела.

Начин на приготвяне: Тиквата се почиства от кората и се настъргва на едро ренде, леко се посолява и се оставя да престои около час. От пресятото брашно, чаена лъжичка олио, супена лъжица оцет, щипка сол и хладка вода се замесва тесто.

Разделя се на 20 топчета, покриват се с кърпа и се оставят 20 минути. От топчетата се разточват питки, които се намазват с олио и се нареждат по четири една върху друга. Разточват се 5 кори с 5 см по-големи от дъното на тавата.

Настърганата тиква се изстисква и сокът и се отцежда. Към тиквата се прибавят олиото, захарта, канелата и счуканите орехови ядки.

Първата кора се слага в намаслена тава, като леко се набира и върху нея се слага четвърт от плънката. Останалите кори се оформят по същия начин. Краищата на петата кора се задушават с останалите кори. Тиквеникът се нарязва на квадрати, поръсва се с олио и се пече в силна фурна. След като е готов и леко се охлади, се посипва с пудра захар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X