Напишете дума/думи за търсене

Защо не е добре за здравето да работим рано сутринта

Нямате сили да отворите очи сутрин. Дори не ви се става, за да пиете кафе. Спокойно, специалисти доказаха, че работата в ранните часове не е полезна за здравето. Учени от Оксфордския университет установиха, че трудовите задължения преди 10 часа сутринта крият риск за добрата физична и психична форма. Те дори наричат изискването работния ден да започва в 8-9 часа, а на много места и дори преди това, мъчение. Стандартното работно време е напълно неадекватно по отношение на биологичния ни часовник и по този начин застрашава здравето ни.

Мигрени и депресии

Ставането от леглото в осем часа (или по-рано) обърква целия ни ритъм за деня и провокира в по-късните часове разсеяност, главоболие, проблеми с кръвното, дори психични кризи и депресии.

Ранното започване на работа и подлагането на организма на стрес във времеви участък, когато му е заложено да е в покой, може да отключи също и свръхтегло, проблеми с когнитивните способности, рак на гърдата, рак на дебелото черво.

Липсата на слънце е опасна

Специалистите обясняват, че тъй като в днешно време работният ден е така направен, че често хората да на крак дори в тъмните отрязъци на деня, това отключва заболявания. Причината е липсата на слънце.
Нашият биологичен ритъм е основан на слънцето, а живеем все повече в липса на слънчеви лъчи. Това неизменно оказва негативно влияние върху физичното и психичното ни здраве. Освен това все по-късното и по-ранното ставане са опасни, защото на практика скъсяваме часовете, отредени за почивка на сърцето и черния дроб. Колкото по-малко възможност за възстановяване им даваме, толкова повече ги правим податливи на заболявания.

Затова специалистите са категорични, че човешкото здраве ще се подобри значително, ако работното време се съгласува с биологичния часовник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X