Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме децата да участват в готвенето

Това децата да бъдат с нас около готварската печка, може да бъде голямо приключение, но е изключително важно за тях. По този начин те ще ценят повече продуктите, ще знаят повече за тяхната полезност, ще знаят повече за усилията на родителите си ежедневно да бъде сервирана добра храна и не на последно място ще се чувстват полезни в семейството.

Ясно е, че да ги ангажирате в готвенето, за вас означава полагане на двойни усилия. Ако вие правите една вечеря за един час, заедно с децата подготовката й може би ще отнеме два часа и много повече почистване и разтребване след това. Но си струва да го правите от време на време. Ето и няколко съвета в тази посока.

1. Отделете достатъчно време

Едва ли имате достатъчно време и търпение да започнете да готвите заедно с децата си през делничните дни, затова най-добре опитайте през някой уикенд. Започнете със закуската. Обяснете на децата, че това е най-важната част от ежедневното хранене и им разкажете с какво конкретните ястия за закуска са полезни за тяхното здраве и настроение. Направете заедно палачинки, пържени филийки, баница, бъркани яйца или каквото те най-много обичат.

2. Подгответе се с подходящи рецепти

Научете ги да спазват рецептите. Подарете им мерителни чашки и лъжички и нека си бъдат само техни. Подарете им и кулинарна книги с лесни рецепти за начинаещи. Защо не и престилка и шапка? Открийте такива рецепти, които са здравословни, съдържат много полезни продукти и в същото време са лесни и вкусни.

3. Не се притеснявайте, ако децата ви са злояди

Повечето деца са или злояди и/или много придирчиви към храната. Те не харесват много зелени подправки, пикантни вкусове и т.н. Готвенето с тях може да помогне в тази посока повече, отколкото очаквате. Когато сами са приготвили нещо, вероятността да харесат вкуса му е много по-голяма, отколкото ако това ястие им бъде сервирано като единствената възможност за вечеря. След първите няколко опита да готвите с тях, започнете да включвате и по-нови за тях вкусове. Малко по малко ще свикнат да приемат различното и дори да експериментират с него.

4. Бъдете търпеливи

Нали знаете за приказката, че е по-добре да научите бедния да лови риба, отколкото да му я давате наготово? Заредете се с търпение и научете децата си „да ловят“ закуската и вечерята си. Това е инвестиция в тяхното бъдеще. Ако наистина нямате много време, разделете работата – нека децата направят например таратора и салатата, докато вие сготвите основното и десерта. Или пък им давайте малки задачки – да ви обелят лука, да измият чушките, да разбъркат каймата.

Успех и приятно готвене!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X