Напишете дума/думи за търсене

Защо е добре да плащаме с PayPal

Онлайн пазаруването притеснява някои потребители най-вече заради множеството рискове от измами. Затова винаги, когато купувате нещо в интернет, изберете сигурен начин на плащане. Такъв например е PayPal.

Жана Вълчанова, собственик на интернет магазин за електроуреди за дома, внос от Англия, обяснява какви са основните предимствата на тази система за плащане.

1. Сигурност

Това е независима организация, която не е към определен сайт, а обслужва хора от всички краища на света. При този начин на плащане има гаранции и за двете страни. Жана подчертава: “На мен като продавач например ми гарантират, че човекът от отсрещната страна е реален, с реална карта и реална сметка. Това е възможно, защото при регистрация данните, които давате за себе си, се проверяват, преди да ви бъде одобрен акаунта. На купувачите пък се гарантира, че продавачът наистина е регистриран и наистина има право да извършва такъв вид дейност”.
Трябва да знаете, че вече съществува и вариант да се плаща през PayPal и без да имате регистрация на сайта, но с регистрация сигурността за вас е по-голяма.

2. Трета страна при спорове

PayPal е независимата страна при възникнали спорове между продавача и купувача. Ако платите директно с карта например и възникне проблем, може да подадете сигнал в някоя институция в България (например Комисията за защита на потребителите), но интернет търговията не е много добре урегулирана и едва ли ще си получите парите обратно. Докато, ако платите с Pay Pal, най-вероятно ще бъдете компенсирани. Това е възможно, защото, когато плащате, парите се задържат в сметката на PayPal за известен период, достатъчен да се установи дали всичко е наред с поръчката и стоката. Тоест, ако получите стара, разопакована, счупена или неотговаряща на описанието стока може да сигнализирате още преди парите ви да са преведени на продавача и да ви ги върнат.

3. Защита от хакери

“Хакерски атаки има непрекъснато – убедена е Жана. – Скоро с нас се свърза клиент на сайта, който твърдеше, че си е поръчал домакински уред и вече е платил, но нямал никакъв сигнал от нас. При нас нямаше получена поръчка, но при него имаше e-mail с потвърждение за платена сума. Понеже беше платил с PayPal нямаше проблем. Сигнализирахме веднага и при проверка се установи, че хакер е фалшифицирал нашия акаунт и в рамките на една седмица от PayPal възстановиха парите на купувача. Ако този човек беше платил с кредитна карта, щеше просто да си загуби парите”.

4. История на плащанията

От основно значение е също, че се съхранява цялата ви история на плащанията – кога сте купували нещо, на кого сте превели пари, на вас кой ви е превел и т.н. Така е много удобно да си следите сметките и да преценявате колко точно харчите.

5. Функция за международни плащания

При международни плащания PayPal имат специални настройки, които избират най-изгодния за вас курс за купуване на валута.

6. Може да се използва за пращане на пари

Ако вие имате регистрация в PayPal, ваш близък, който също има регистрация, може да ви изпрати пари без големи такси.

Много хора, които поръчват от български сайтове, все още предпочитат заплащането с наложен платеж, директно при доставка. Може и вие да се възползвате от услугата “Преглед и тест на стоката”, които някои куриерски служби предлагат. Имате 15 минути, за да отворите пакета, да изпробвате стоката и едва след това да я платите. Това важи обаче, само при поръчка от български сайтове. За стоки от чуждестранни сайтове PayPal си остава един от най-сигурните начини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X