Напишете дума/думи за търсене

Край с цистита!

Около 30% от жените знаят добре какво представлява циститът – внезапно и страшно неприятно заболяване, което се характеризира с чести позиви за ходене до тоалетната по малка нужда и болки в областта на пикочния мехур. Най-важното, ако усетите симптомите, е да не прибягвате към самолечение, а моментално да се обърнете към лекар – защото колкото повече отлагате, толкова по-нетърпима ще става болката.

Хладното време често е факторът, който отключва цистита. Заболяването представлява едно от най-разпространените възпаления на пикочно-половата система.

Поразява жени на всякаква възраст, а особено вероятно е развитието му при следните обстоятелства:

При преохлаждане на организма, особено в областта на таза. За някои жени е достатъчно да седнат на студен камък за 15 – 20 минути, за да се прояви болестта.
Продължителното седене (ако редовно не ставате от стола 4–5 часа) може да е отключващ фактор.

При чест и продължителен запек.

Ако ядете твърде пикантна храна и не пиете достатъчно течности след хранене.
При ненапълно излекувани гинекологични и урологични заболявания.

При хронични инфекции в организма (например кариеси и други възпалителни заболявания.

При отслабнала имунна система.

Понякога циститът е резултат от неспазване на правилата за интимна хигиена – например, когато партньорите преминават непосредствено от анален към вагинален полов акт; когато жената се избърсва неправилно след ходене по голяма нужда (правилната посока е отпред назад); когато не се сменят достатъчно често тампоните при менструален цикъл; при носене на тесни и впити панталони и бельо от синтетични материали; при ходене по малка нужда по-малко от пет пъти на ден.

Симптоми и лечение

Циститът започва остро. Главната му проява е често и болезнено уриниране – понякога на всеки 15 – 20 минути, съпроводено с болка и дори с кръв в урината. В по-тежките случаи се наблюдава повишена температура, повръщане, урината става мътна и тъмна. Всички тези признаци може да са симптом и на друго заболяване, затова незабавно се обърнете към лекар. При ярко изразени симптоми се предписват антибиотици. Лечението включва оставане на легло вкъщи, обилен прием на течности и изключване от менюто на мазни, люти и мариновани храни. След антибактериалната терапия понякога се предписва и физиотерапия. Много е важно да не се опитвате да се самолекувате! Не вземайте няколко хапчета, които лекарят е предписал на приятелката ви до затихване на симптомите – така няма да отстраните заболяването, а ще го превърнете в хронично.

Не го допускайте!

Профилактиката е главно в изключване и намаляване действието на факторите, които провокират цистита, а също и спазване правилата за лична хигиена, които вече бяха споменати. Носете удобно бельо от естествени материи, не прекалявайте с мазната и пикантна храна, винаги ходете по малка нужда след полов акт. Ако страдате от запек, яжте повече пресни плодове и зеленчуци, овесени ядки, фибри и приемайте слабителни средства. На всеки час и половина седене на стол, ставайте и се разтъпквайте поне за пет минути. И пийте най-малко по литър и половина вода на ден, тъй като тя отмива болестотворните бактерии от пикочния мехур. Превантивно (а и облекчаващо – като съпътстващо лечение) действат също чаят от мечо грозде и този от хвощ.

-----
Бременните трябва да обърнат специално внимание на това заболяване – ако преди забременяването сте страдали от цистит, е много възможно да се изостри по време на бременността. Как да действате, когато антибиотиците са строго забранени? Лечението е възможно с помощта на специална медицинска технология, която ще ви помогне да се избавите от неприятните симптоми и да износите здраво бебе. Главното е да не закъснеете с посещението при лекаря.
------
Мъжете също страдат от цистит, макар и доста по-рядко от жените. При тях той настъпва при хронично възпаление на съседни органи – простатата, дебелото черво, пикочният канал, тестисите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X