Напишете дума/думи за търсене

Растителни стволови клетки – още един път към вечната младост

Около стволовите клетки се вдигна достатъчно шум през последните години – според някои учени това е материалът, който ще избави човечеството от старостта, а други им вменяват вината за раковите заболявания. Когато започнаха да ги извличат от плацентата на новородени деца, се сблъскахме с въпроса морална ли е употребата им. Наскоро обаче японски учени откриха вълшебните свойства на растителните стволови клетки, които в момента се използват активно в козметиката. Означава ли това вечна младост?

Непознатите стволови клетки

Човешкият организъм започва да се развива от една-единствена клетка – оплодената яйцеклетка. Тя се дели и образува т.нар. стволови клетки, от които се развиват мускулните, нервните и пр. клетки, които формират всички тъкани в човешкото тяло. Стволовите клетки играят две важни функции в организма ни – обновление и регенерация на органите. Проблемът е, че с възрастта броят им започва да намалява – и това води до остаряването.

В полза на козметиката

Дебютът на стволовите клетки като материал за подмладяване е в началото на миналия век. Тогава става ясно, че те са в най-голямо количество в момента на раждането - в пъпната връв. Първите опити за задържане на младостта с получени по генетичен път стволови клетки са обнадеждаващи. Но с течение на времето тестовете дават различни резултати. Имунната система не отхвърля чуждите ембрионални клетки, но възникват мутации, които понякога стават причина за ракови заболявания. След поредица неуспешни експерименти учените за кратко забравят за стволовите клетки.

Растенията идват на помощ

Учени от Япония за първи път насочват погледа си към така наречените фитостволови клетки и начините да се използват полезните им свойства. Чрез опити стигат до извода, че екстрактите от растителни стволови клетки увеличават активността на човешките клетки.

Ако бъдат изцяло „почистени” от хормони, стволовите клетки на растенията не се израждат, не мутират и не предизвикват странични ефекти. А огромното количество живи растителни екстракти, пептиди, витамини и антиоксиданти имат благотворно въздействие върху човешката кожа. Фитостволовите клетки не стават част от нашите тъкани, но действат като активен биостимулатор на човешките клетки. Този ефект е свързан с факта, че те притежават свойството да регулират клетъчния растеж и делене и обмяната на веществата.

Стимулира се и синтезът на еластин и колаген. По този начин козметиката, която съдържа растителни стволови клетки, предпазва кожата от изтъняване, дехидратация и образуване на бръчки. Голям плюс на използването на козметични препарати, основани на растителни стволови клетки, е идеалната им поносимост от всеки тип кожа и абсолютната им хипоалергенност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X