Напишете дума/думи за търсене

Най-важното, което трябва да знаем за работата с фондан (галерия)

До вчера малцина знаеха какво е фондан, а днес торти и сладки с фондан се престрашават да правят и не най-големите сръчковци. С помощта на Светослава Димова от кулинарно студио Ananda (в превод от хинди: блаженство) ще ви разкрием тънкостите и най-важните неща, които трябва да знаете при работата си със захарно тесто. Само запретнете ръкави и стегнете престилките, ще се забавляваме.

Да се сътвори фондан в домашни условия е трудно. А и на пазара вече се предлагат различни видове.

Преди да започнете да разточвате фондана, сладкарите съветват да напудрите с нишесте или пудра захар плота за работа. „Моята малка тайна за разточване на захарно тесто е, че слагам върху плота цветарски целофан и по този начин то никога не залепва. Има и специални подложки, но те са трудни за използване и за почистване след това”, споделя Светослава.

Точилката

Добре е фонданът да се разточва с полиетиленова точилка. Тя изглежда като другите, но с нея можете да разточвате единствено и само фондан. Дървените точилки също вършат работа, но ако целите перфектност, си набавете силиконова и не е по-голяма от 50 см.

Гумата

Взависимост от това за какво се използва фонданът, към него се добавят различни видове сладкарска гума, които се наричат гъм пейст. От чисто захарно тесто не може да направите цвете, затова трябва да се използва гума, която ще направи тестото еластично, гъвкаво и здраво. В противен случай рискуваме фигурката ни да изсъхне бързо и да стане чуплива.

Оцветяване

Светослава Димова от кулинарно студио Ananda
Светослава Димова от кулинарно студио Ananda

Ще ви запознаем с две техники за оцветяване на фондан. Първата е, когато искаме да имаме хомогенен цвят по цялата повърхност – за обличане на торти, за основен цвят на цветя. Използват се гелообразни или течни бои, които се прибавят към захарното тесто. Меси се и се прибавя боя, докато получим желания цвят. Добре е да се слага по малко боя с помощта на клечка за зъби. Препоръчително е да направим цветния фондан един ден предварително, за да може тестото да стегне. Ако искате да направите черно тесто, е най-добре да сложите освен боята и какао, за да го стегне. Другият вид оцветяване е с прахообразни бои, като техниките са със суха и с мокра четка. Сухата се използва за оцветяване на цветя. При мократа четка едната техника е рисуване с водка или преварена вода за постигане на бледи нюанси и сенки. Втората е с какаово масло. То единствено стои твърдо на стайна температура.

Инструментите

Най-важният инструмент, който трябва да има всеки, който е решил да се занимава с фондан е инструмент с топчета. Той е идеален за изтъняване на венчелистчета и оформяне на волани и къдрици. Необходим ви е също и сладкарски скалпел, който е идеален за прецизното изрязване на формички. Снабдете се и с инструмент за моделиране на листа и цветя – използва се за отпечатване на релеф върху цветя и листа, както и при моделиране. Мидата е идеален инструмент за оставяне на отпечатъци. С помощта на гребен може да направите точки или да маркирате линии. И въртяща се поставка за торта - тя ще улесни работата ви максимално.

Шпатулите

За да оформите острите ръбове на тортата, трябва да я загладите със специална пластмасова шпатула, която сладкарите наричат „ютия”. Фонданът не се слага директно върху блата, иначе рискувате да се навлажни и да се разкъса. Има два варианта за изолация, които ни предлага Светослава. Единият е с маслен крем, а другият е с шоколадов ганаш.

Шоколадов ганаш

Необходими са ви маслена сметана и черен шоколад.

Начупете шоколада на парчета. Сложете сметаната да кипне и след това залейте шоколада с нея. Бъркайте докато получите гладка смес. Когато мажете тортата, използвайте съотношение 2 към 1 - две части шоколад и една част сметана. Ако използвате млечен или бял шоколад, схемата е следната - 3 части шоколад и 1 част сметана.

Внимание!

Много е важно между ганаша и фондана да няма въздух. За да изкарате въздуха, е препоръчително да използвате преварена вода или водка, които имат залепващи свойства. С помощта на пулверизатор напръскайте тортата с преварена вода или с водка и залепете отгоре захарното тесто. По същия начин се лепят и фигурките след това.

Резците

Ако нямате специални резци за фондан, може да използвате и тези за курабийки. Ако сте решили да си купите специални за захарно тесто, гледайте те да са с остри ръбове, така ще получите чисто изрязване. Едни от най-предпочитаните резци са тези с бутало и релеф – буталото позволява лесно изваждане на изрязаната формичка, без да я деформирате, а релефът добавя допълнителни детайли към декорацията ви.

Сега вече знаете най-важното за фондана. Изненадайте любимите си хора и добър апетит!

Снимки: Ananda

За още интересни срещи и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X