Напишете дума/думи за търсене

Най-лесният начин да направим ганаш

Ганашът е гъст шоколадов сос, който се използва за заливка на торти, но с ганаш може да направите и от най-обикновения кекс елегантен десерт. Полейте с него палачинките, пържените филийки, сладките, кубарийките и просто потопете в него парченца плодове и го ползвайте като фондю.

Освен това не е никак трудно да си приготвите ганаш. Може да ползвате всякакъв шоколад, но големите майстори ще ви кажат, че е препоръчително шоколадът да е високо качество - такъв, какъвто бихте консумирали и самостоятелно.

Необходими са ви 1/2 чаша натрошен шоколад и 1 чаша течна сметана.

Най-лесният начин е да загреете сметаната в микровълновата печка и след това с помощта на шпатула да разбъркате и разтопите вътре шоколада. Нужно е да получите гладка смес - нито много течна, нито твърде гъста. Ако не я ползвате веднага, я покрийте с прозрачно фолио, иначе ще хване коричка.

След като залеете с ганаша, приберете сладкиша или тортата в хладилника за една нощ да стегне.

Друг начин да направите ганаш е с помощта на водна баня. Сложете тенджерка с вряща вода и по средата на тенджерата – съд със сметана. Когато сметаната се загрее (не трябва да е на висока температура), пуснете шоколада и бъркайте продължително, докато се разтопи и образува гладък крем.

Може впоследствие да добавите към ганаша разни екстри – например кората на портокал, кокосови стърготини, розова вода и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X