Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с ушите в студа

В най-студените месеци шапките не са просто моден аксесоар, а здравна необходимост. Дори и по принцип да не обичате да носите шапки или да се притеснявате, че ще сплескат прическата ви, не се водете само от суета, защото ушите са много уязвими в студа. А болката в ухото не е просто много неприятна, но и често сигнал за проблем, който може да доведе до сериозни усложнения.
Много често през студените месеци болките в ушите са усложнение след носно-гърлени инфекции. При настинка възпалението в носните ходове блокира евстахиевата тръба и така в средното ухо се натрупва течност. Ако случаят е такъв, трябва веднага да се консултирате със специалист. Не е добре сами да си предписвате капки за уши или да използвате такива, които са останали от предишен път.

Рискови могат да бъдат и народните рецепти с капане на загрято олио, особено ако става дума не за вирусна, а за бактериална инфекция. Когато евстахиевата тръба е запушена от секрет и в средното ухо се задържа течност, бактериите достигат до тази застояла течност по тръбата и така средното ухо се възпалява. Гнойта кара тъпанчето да се издуе, което причинява болка. Затова ако забележите изтичането на течност или гной от ухото, не се опитвайте по какъвто и да начин сами да се лекувате, а веднага идете на лекар. Поставянето на капки и други затоплени течности, само ще влоши състоянието ви. Трябва да знаете, че капките се изписват само от лекар, защото има различни видове капки според различните ушни проблеми. Както и че трябва винаги да поставяте от тях и в двете уши, дори и да имате болки само в едното.

Трябва да внимавате и с излизането навън веднага след къпане. При някои хора, след къпане или плуване, се появява оток и заглъхване на ушите. Това се дължи на проникване на вода в тях. Затова е много важно да подсушавате добре ушите си, дори ако трябва със сешоар. Този ритуал е задължителен в студено време, защото в противен случай рискувате сериозно възпаление, което може да провокира усложнения.

Имайте предвид, че понякога болките в ушите може и да са причинени от натрупване на ушна кал, която упражнява натиск върху тъпанчето. Почистването й се извършва само от лекар.
Бъдете много бдителни и с ушните проблеми при децата. При бебетата и малките деца евстахиевата тръба е много по-къса и извита под ъгъл и бактериите лесно достигат до средното ухо. Затова при тях инфекцията се развива много бързо и трябва веднага да се реагира. Затова винаги търсете помощ от специалист. При малчуганите винаги съществува и рискът болката в ухото да е причинена от проникването на чуждо тяло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X