Напишете дума/думи за търсене

Хитрини за почистване на дрехи и обувки

Петната от трева практически не може да се премахнат напълно. Един трик, който все пак ще помогне да поизбледнее петното, е да го натъркате с парцал, напоен с водка. Колкото по-скоро след изцапването опитате да го махнете, толкова по-голям успех ще имате.

Боя за коса от дреха може да опитате да махнете с гъба, напоена с малко глицерин. Другото средство е 10-процентен амонячен разтвор – капвате, изплаквате и изсушавате.

Петната върху кожените обувки се премахват като ги натъркате с прясно изцеден лимонов сок. След като изсъхнат се мажат с боя за обувки.

Лачените обувки може да почистите с прясно мляко. Щом изсъхнат ги излъскайте с парче кромид лук, а за да премахнете миризмата от лука ги минете и с мокра кърпа. Накрая ги полирайте с вълнен парцал.

Петната от химикал се третират със спирт за горене или с бял винен оцет.

Петната от пот върху бели дрехи се отстраняват с кислородна вода. Смесете равни количества от нея с обикновена вода и накиснете дрехите за половин час. След това изплакнете. Ако петната са упорити, пробвайте с по-силна концентрация на кислородната вода.

Петната от пот върху цветни дрехи изперете с вода, в която сте разтворили ябълков оцет – 1 супена лъжица на 100 мл вода.

Жълтите петна от ютия може да бъдат премахнати, ако намокрите изгореното с гъба, напоена в 3% разтвор от кислородна вода и го оставите да изсъхне на топло. Повторете докато изчезне пожълтялото. Изперете с хладка вода и изсушете на слънце.

Упоритите петна от ръжда натрийте с лимонов сок и сложете дрехата върху пара. Ако обаче цветът й е бял, най-добре сложете резен лимон увит в марля. Минете върху марлята с ютия.

Петната от червило и грим се почистват идеално с глицерин, но внимавайте да не излезете извън петното. Преди това изперете с обикновен препарат и хладка вода.

За да освежите любимото си кожено яке и да върнете блясъка му, запазете утайката от кафето (без захар). Докато е още влажна от кафето, увийте я в памучна кърпа и я завържете стегнато. С кръгови движения натрийте цялото яке.

Дъвката най-лесно може да премахнете от дрехата, като поставите бучка лед върху нея или сложите дрехата във фризера за няколко минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X