Напишете дума/думи за търсене

10 неочаквани приложения на кока-колата в домакинството

Кока-колата е един от най-спорните, но и най-популярните продукти в света. Ако сте сред привържениците на здравословния начин на живот, едва ли държите постоянно бутилка от тази напитка в хладилника си. След този текст обаче може и да започнете да я използвате – не за трапезата, а за домакинството.

1. Сосове и маринати

Кулинарните качества на тази напитка не се изчерпват само в комбинирането й с чипс и хамбургер пред телевизора. Смесете сос барбекю с кока-кола в съотношение 1:1 и мариновайте с получената смес пилешко месо. При готвене на фурна или скара ще получите хрупкава златиста коричка – заради захарта в напитката.

2. Срещу гадене

Ако ви се повдига без видима причина, опитайте да отстраните неприятното усещане с чаша кока-кола. Но помнете, че е необходимо предварително да разгазирате напитката, като я разклатите внимателно. Според някои освен против гадене разгазираната кока-кола е ефикасна и срещу диария.

3. Премахване на вредители

Този съвет е подходящ за вас, ако се занимавате с градинарство. Следващия път, когато се опитвате да се справите с вредителите, унищожаващи листата и плодовете на растенията, просто поставете под тях купичка с кока-кола. Вредните твари ще бъдат привлечени повече от напитката, отколкото от растенията ви. Много от химическите средства срещу вредители не бива да се използват по време на зреене на плодовете и зеленчуците – за този период може да пръскате със смес от кока-кола и вода. Особено ефикасен е този метод при краставиците и боровинките.

4. Миене на прозорци

Вероятно ще се учудите, но безалкохолната напитка може да ви окаже ценна помощ, когато миете прозорци – особено за автомобилните, по които се натрупват повече прах и замърсявания. Просто напоете гъба с кока-кола и почистете с нея стъклото. Не забравяйте обаче да изплакнете добре, тъй като течността е сладка и моментално ще привлече насекомите – а едва ли искате да постигнете такъв ефект.

5. Почистване на посуда

Натрупването на котлен камък (твърд остатък от соли) по дъното на тигани и тенджери е проблем, с който домакините периодично се сблъскват. За да го отстраните бързо, налейте малко кока-кола в съда и сложете да заври. Възможно е да се наложи да кипне няколко пъти поред, но котленият камък непременно ще се изчисти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X