Напишете дума/думи за търсене

10 неочаквани приложения на кока-колата в домакинството

6. Почистване на банята

Вероятно сте чували и преди, че кока-колата се справя ефективно с котления камък по плочките, мивката и тоалетната чиния. Но за да постигнете видим резултат, е важно да оставите напитката да действа на повърхността не по-малко от час. Нанесете достатъчно количество кока-кола върху участъците със замърсявания (или най-добре поставете напоена с течността гъба върху потъмнелите зони), след което отмийте обилно с вода. Излейте малко от напитката в канала, за да го изчистите от косми и мастни натрупвания. Още един плюс на кока-колата пред химическите препрати е, че няма неприятен мирис на хлор.

7. Премахване на стар слой боя

Ако трябва да отстраните стар слой боя от метална повърхност (например от градински мебели), нанесете обилно кока-кола и оставете за известно време. След тази проста манипулация ще почистите остатъците от боя по-лесно и бързо.

8. Отстраняване на ръжда

Не, това не е мит, който доказва вредата от кока-колата. Ако внезапно установите, че притежавате метални предмети, които са се покрили с ръжда, накиснете ги за 6-8 часа в кока-кола, а след това ги минете с фина шкурка. Ще станат като нови.

9. Първа помощ

Удивително е, но химичните вещества в състава на кока-колата са в състояние да се справят с болката - например при ухапване от насекоми. Ако на пикник ви ужили оса или ви опари медуза в морето, а не сте си взели специално мазило, и в двете ситуации може да полеете засегнатото място с кока-кола или да направите компрес.

10. За наторяване

Съдържащият се в кока-колата фосфор се усвоява от растенията. За да получите бързо качествен компост на вилата, съберете плевели, листа, трева, добавете тор и полейте всичко с кока-кола – така ще увеличите количеството фосфор при наторяването.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X