Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-новите методи за епилация

Приближаващите топли сезони предлагат куп забавления и не ни се иска да губим време в банята със самобръсначка в ръка или все да мислим кога да вместим в графика си и час за коламаска. Ако отсега вземем мерки, пролетните и летните месеци може да са свободни от ангажименти по премахване на косъмчетата по тялото. Кои са методите, обяснява кинезитерапевтът и козметик Боряна Тимнева.

IPL епилира трайно само със светлина

При този метод на интензивна импулсна светлина косъмчетата трайно заспиват, така че самобръсначката спокойно може да излети в кошчето, а епилаторът да си почива в шкафа. Апаратът IPL има накрайници с различна големина, които се използват според зоната за обработване. „Въздействието е само със светлина, като усещането е като парване. Преди това мястото се маже с прозрачен гел, който предотвратява изгарянето на кожата“, обяснява Боряна Тимнева.

При работа с този лазер светлината прониква по пигмента на косъма и унищожава луковицата му. Трябва да се има предвид, че IPL има ефект предимно при премахване на тъмни косми. Нужно е те само да са се показали на повърхността на кожата, защото ако са дълги, светлината ще се разсее и няма да има ефект. Обикновено са достатъчни 6 процедури през 28 дни, какъвто е женският цикъл. И след това 5 години релакс. Нужна е само по една профилактична процедура годишно. Важно е да се знае, че IPL не се прави в периода на ходене на плаж. Тогава може да се работи само по скритите от слънцето зони.

След терапията космите не изпадат от само себе си, а трябва да се отстранят с епилиране или с коламаска. Вече унищожени, те се измъкват лесно и безболезнено от кожата. А жените, които преди са се оплаквали, че имат черни точки и неравности от поникването на острите косъмчета, се сдобиват с гладка и красива кожа.

Лазерът постига по-бърз и траен ефект

Има лазери, при които се работи с гел, други са без гел, за някои не е нужно да имаш поникнали косъмчета. От всички, най-нов и ефикасен е апаратът Elos. Той е комбинация между интензивна импулсна светлина, лазер и радиочестота. Освен че премахва космите много по-бързо, може да анолира и по-светли косми, които са по-инатливи от тъмните и твърди. Тук отново се прави по 1 процедура на 28 дни, но обикновено 4 са достатъчни. И след това е нужно по една годишно за поддържане на ефекта.

Методът е подходящ за ръце, крака, лице. Освен лекото парване, при работа се усеща и охлаждане на кожата от самия уред. Като дерматологът също може да промени интензитета и силата на третиране спрямо реакцията на кожата.

Методи за временен ефект

Тези, които не искат трайно да отстранят космите си, и не обичат болката, може да използват депилатоар. Но тук рискът е от получаване на възпаление или обрив по кожата. Затова преди ползване е добре да се нанесе малко от мазилото по кожата при лакътя, да се изчака и да се види как ще реагира тя. От нелазерните методи кола маската си остава най-ефикасният метод за отстраняване на косъмчетата. При топлата, фоликулите се отварят по-лесно и космите се отстраняват с лекота, но Боряна Тимнева препоръчва студената, особено за хора с видими капиляри и разширени вени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X