Напишете дума/думи за търсене

Как да спестим от препаратите

Колко дребнав трябва да си, за да искаш да извадиш душата на тубата с паста за зъби, преди да я изхвърлиш. Каква скръндза, за да блъскаш верото в ръба на мивката, само и само да уловиш финалната капчица пенливост. Как го наричате, е без значение. Истината е, че имате право да ползвате и пастата, и верото докрай. Платили сте за тях, понякога прескъпо, и не би трябвало да ви е безразлично, че отиват на боклука, без да са достигнали до дъното.

Много пъти дори не може да предположите къде е то. Плътни, непрозрачни опаковки, криви гърла и заоблени дъна, твърди материали, които не подават нито на преговори, нито на насилие. И понеже нямате цялото време на света, се предавате пред грубата несправедливост и отваряте нова опаковка. Другият вариант е да се вземете в ръце и да извадите шампоана до последната му капка заедно с балсама.

По-топло, по-лесно
Който не е оставал без паста за зъби в ранно и забързано утро, не знае колко мъчителна може да е борбата с полупразна туба. Знаете, че има още в нея, усещате го, но не може да го изстискате навън. Откажете се. Затворете я добре и потопете тубата с капачката надолу в купичка с топла вода за известно време. Температурата би трябвало да поразмекне съдържанието и да улесни изваждането му.

Дръжте ножицата наблизо
Ако номерът с потапянето в топла вода не свърши работа, вижте сметката на опаковката. Срежете я и просто оберете остатъците, които иначе бихте засилили към коша. Може да се изненадате, но по ъглите има повече количество, отколкото очаквате. Срязването на флакона върши работа не само с пастата за зъби. Шампоанът и особено балсамът се държат не по-малко заядливо, когато краят наближава. Срежете шишето през средата, но не открай докрай. Така ще може да бръкнете в едната половина и да оберете остатъците с пръсти , а другата ще ви послужи за капак.

Дръжте препаратите с гърлото надолу
Едно от най-досадните неудобства на намаляващия гел за фурна или за пране е необходимостта да тръскате опаковката и да чакате цяла вечност препаратът да се стича по стените. Може да добавите мъничко вода за улеснение, но не всеки продукт може да понесе разреждане, без да загуби някое от качествата си. За да не късате нервите си до безкрай, дръжте опаковките с гърлото надолу постоянно. За последните капки отвийте капачката и оставете съдържанието да се изтече директно върху прането или върху керамичния плот. Ако се опъва, ножицата ви е подръка.

Сменете опаковката с по-подходяща
Няма нищо лошо да сложите верото или перилния препарат в опаковка, която ви устройва повече. По-прозрачна е и може да следите оставащото количество, няма гънки и завои и съдържанието се стича безпрепятствено. Голяма работа, че не е в оригиналната кутия или туба. Важното е да се затваря добре. А за да не сбъркате предназначението, надпишете опаковката с перманентен маркер.

И не се срамувайте да си поискате последната капчица от препарата. Може да не струва и стотинка, но все пак ви се полага. На портфейла също.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X