Напишете дума/думи за търсене

Ваната - СПА в домашни условия (+рецепти)

Ваната е нашето море, независимо от сезона, нашето СПА и времето само за себе си. Топлата вода с аромати или обилна пяна може да отмие умората, да върне доброто настроение.

Тя е уникално средство за отпускане на нервната система и за освежаване на кожата, но не повече от 1 до 3 пъти на седмица. Всекидневният ритуал не се отразява добре на кожата и вместо да я овлажни, я изсушава. За да е максимален ефектът от селф терапията, е добре кожата да се почисти с ексфолиращи продукти преди потапянето във ваната.
Колкото и да е приятна и целебна топлата вода, не бива да се забравя, че тя натоварва сърцето. Ето защо водните процедури не трябва да продължават повече от 20-25 мин. Добре е зоната около сърцето да е над нивото на водата. Важно е да не се хапват плодове и сладкиши преди този ритуал. За разлика от сърцето вътрешните органи релаксират във водата.

За ободряване
Ако сте имали напрегнат ден, но страдате от липса на време преди да излезете на бизнес вечеря или среща с приятели, вземете си 5-минутна вана. Сипете в нея 300-500 г морска или каменна сол и и напълнете 1/4 от обема й с гореща вода. След като се разтвори солта пуснете студената вода, докато температурата стигне 34-36 градуса. Добавете 5-6 капки етерично масло от портокал или лимон. Солта отпуска мускулите и успокоява нервите, а ароматното масло тонизира и ободрява.

Покана за добър сън
При превъзбуденост на ума и нужда от сън в топлата вода изсипете 2-3 л отвара от липов цвят, мента и корени от валериана (по 100 г от всяка билка). Температурата не бива да превишава 38-39 градуа , а престоят във ваната не трябва да е повече от 20 мин.

Вместо сутрешен фреш
Има дни, в които събуждането сутрин е придружено с неприятна умора. Тогава във ваната прибавете 10 капки етерично масло от мента и лимон, които ще гарантират прилив на енергия за целия ден. А вечерта ароматът и действието на лавандулата или валерианата в комбинация с маточина ще възстановят силите ви. Температурата на водата трябва да е 30-36 градуса сутринта и 36-37 вечерта. Удоволствието трае само 7 мин.

За красива и здрава кожа
След пилинг на кожата, сипете във вода с температура 36-37 градуса 1-2 л топло мляко, 1-2 с.л. мед и 2 с.л. бадемово масло или зехтин, а времето, прекарано във ваната 15-20 мин.

За хидратиране
За връщане еластичността на кожата вземете си вана с отвара от лайка и ленено семе. Сварете чаша ленено семе в 1 л вода до леко сгъстяване, след което го прецедете през марля. Залейте с половин литър вряла вода 100 г цветове от лайка и ги покрийте с капак. Смесете двете отвари и изсипете във ваната. Водата трябва да е 37 градуса, а процедурата не трябва да трае повече от 10-15 мин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X