Напишете дума/думи за търсене

Наши фотографи заснеха Северното сияние (галерия)

Снимки: Дамян Хаджииванов

Български фотографи снимаха природния феномен Аурора в Северна Норвегия при минус 15 градуса. През февруари тази година за първи път от България тръгна фотографска експедиция за заснемане на Северното сияние, предаде Нова телевизия.

Групата беше от осем любители и професионални фотографи. Те снимаха в околностите на севернонорвежкия град Трьомсо. Това е от малкото места в света, където сиянието може да бъде видяно и заснето почти всяка ясна вечер от октомври до март. Градът е заобиколен от величествени планини със заснежени върхове и китни езерца. Фотографите се върнаха от експедицията със спиращи дъха снимки, на които Аурора е запечатана като величествена птица, като небесен път и като светлинен божествен ореол. Фотосите могат да бъдат видени на специална изложба, която ще бъде представена в София под егидата на Норвежкото посолство.

Цялата експедиция отнела на фотографите осем дни, като шест от тях са били изцяло посветени на фотографията. „Една снимачна нощ всъщност представляваше 4-5 часа непрекъснато снимане на -10, -15 градуса“, казва водачът на групата Дамян Хаджииванов. За целта фотографите са били облечени в специална екипировка за издръжливост на минусови температури, както и фотоапарати, подготвени да издължат на подобни сурови условия. За да успеят да уловят Северното сияние възможно най-много пъти и от различни ракурси, фотографите почти всяка вечер сменяли локацията. „Един от дните пътувахме почти 12 часа, за да стигнем до Финландска Лапландия, където има прекрасни гледки. За съжаление късметът не беше с нас и заснехме сиянието само през облаци“, разказва още Хаджииванов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X