Напишете дума/думи за търсене

Огретен с пармезан по френски

Необходими продукти:

1 кг картофи, 500 мл мляко, 250 мл вода, 100 г настъргано сирене пармезан или ементал, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. сушена мащерка, 2 с. л. брашно, настъргано индийско орехче, сол, млян черен пипер, мазнина за тавичката за печене и няколко клончета мащерка за украса

Начин на приготвяне:

1. Изчистваме и нарязваме чесъна. Обелваме лука и го нарязваме на тънко. В тиган задушаваме с олио кръгчетата лук и чесъна за около 5 минути.

2. Наръсваме с брашно и леко запържваме. Постепенно разреждаме с млякото и водата и сгъстяваме на огъня за около 5 минути, като бъркаме постоянно. Подправяме с настъргано индийско орехче и черен пипер. Посоляваме и оставяме настрана.

3. Обелваме картофите и ги нарязваме на тънки кръгчета. 1/3 подреждаме в тавичката. Върху тях слагаме половината от лучената смес, отгоре втората 1/3 картофи и отгоре втората половина от лучената смес, като оставяме малко за намазване на последните картофи. Най-отгоре нареждаме последната 1/3 картофи. Наръсваме със сиренето. Покриваме тавичката с алуминиево фолио.

4. Печем в гореща фурна на 180 градуса около 40 минути, сваляме фолиото и печем още 10 минути. Украсяваме с мащерка.

Ястието се сервира се топло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X