Напишете дума/думи за търсене

Августин Господинов с нова и грандиозна мисия

снимка: Нина Абрашева

Отдавна се каним да се видим за интервю, а сега поводът направо ни задължи да го направим. Августин е част от екипа, който създаде Творческа академия "Валери Петров", която през тази седмица отвори врати за първите си курсисти. Идеята е изключителна за България, имената на лекторите - внушителни, затова с обичания млад поет посветихме този разговор изцяло на Академията. В следващия обещаваме да разкажем повече за него - нещо, което със сигурност многохилядната му фенска аудитория жадува да направим :)

Творческа академия „Валери Петров“. Звучи голямо, звучи сериозно, звучи като вдъхновение. Кога и как се зароди идеята?

Тази нова инициатива неслучайно носи името на великия български поет, сценарист, драматург, писател и преводач Валери Петров, защото той дълги години обединяваше по един изкусен начин всички тези направления в литературата, а ние от Творческата академия ще се стараем да развиваме писателските умения на нашите курсисти в разлини насоки. Благодарни сме и на наследниците на Валери Петров, че повярваха в идеята и застанаха зад нея. Започнахме с групи за поезия, проза, кино и телевизионен сценарий, но имаме амбициите от следващия семестър да добавим и групи за превод, драматургия, копирайтинг (рекламно писане) и публицистика. Идеята се зароди от един разговор с историка, публицист и сценарист Димитър Стоянович, режисьора Лъчезар Аврамов и поетесата и драматург Ирена Иванова. Заедно с тях и нашите партньори от НДК развивахме това начинание в продължение на 4 месеца и съм горд, че първото учебно занятие се случи в началото на тази седмица.

За кого е предназначена Академията. Какви са академиците, които очаквате?

Изключително важно за нас беше от самото начало да постваим стабилни основи на Академията като място за развитие на таланта, а не като инкубатор на графоманията и затова курсистите в различните направления трябваше да изпратят своите мотивационни писма и по няколко свои текста. Заедно с лекторите на Академията подбрахме много шарени групи – от хора с дългогодишен опит със словото, до напълно начинаещи таланти, които обаче са жадни да придобиват знания и умения. И занапред Академията ще е винаги отворена за хората с отношение към детайла, които не спират да откриват ежедневните магии, но и които са наясно, че писането е занаят, който се учи посредством много къртовска работа, а не идва свише.

Какви знания ще бъдат придобити,и за какъв период?
Всяка група има по 2 занятия през седмицата – едно по-теоритично и едно изцяло практическо. На всяко от тях лекторите поставят на курсистите задачи са създаване на текст – било то в час или у дома, а след това всеки курсист получава обратна връзка от своя проподавател. Идеята на тази комбинация от теория и практика е курсистите да научат основните правила за изграждането на текстове, но и да се учат от Големите как да ги нарушават, защото писател не се става по учебник. В съботите през целия период на обучение ще организираме срещи с доказани български и световни поети, писатели и сценаристи, които ще са отворени за всички курсисти. В неделите ще се провеждат прожекции на филми на лекторите от направление Кино сценарий, като след тях ще има и дискусии. Тези прожекции ще са задължителни за курсистите от направления Кино и Телевизионен сценарий, но ще са свободни за достъп и за останалите курсисти на Академията.

И най-важната според мен тема – учителите! Защо вашите преподаватели са точно тези?

В първия семестър на Академията поетическо писане преподават д-р Иван Ланджев, Петър Чухов и Тома Марков; лекторите на групите за проза са Владимир Зарев, Кристин Димитрова, д-р Ангел Игов, Емил Андреев, Емануил А. Видински, доц. Дарин Тенев; кино сценарий ще преподават Стефан Командарев, Димитър Коцев-Шошо и Дочо Боджаков, а Любен Дилов-син, Теодора Маркова и Георги Иванов ще учат курсистите на тънкостите в телевизионния сценарий. Спряхме се на тези имена не само защото са най-добрите в своите сфери у нас, но и защото са страхотни личности, които умеят да предават своя опит, имат желание да го правят и са отворени към следващото поколение. Специално Любен Дилов-син и сценарният тандем Теодора Маркова и Георги Иванов, които са сценаристи на нашумелия сериал „Под прикритие”, търсят и сценаристи за своите екипи и най-добрите курсисти в това направление ще получат възможността да работят с тях.

Вече започнаха занятията по поезия и проза. Разкажи как потръгна Академията?

Моето мнение със сигурност е пристрастно, но аз лично се радвам искрено и не пропускам лекция. Никога не съм посещавал курсове по творческо писане и всичко за мен е страшно интересно. Поставил съм си за цел да изпълнявам всички задачи на лекторите и присъствам на занятията като курсист, а не като организатор. Решен съм да извлека максимума от всяко занятие, да вляза в писателски режим и да си наложа малко дисциплина, за да завърша книгата, по която работя в момента. Съдейки по реакциите на курсистите, Академията започва много обещаващо и със сигурност ще е полезна за повечето от тях.

Имате ли все още свободни места?

Умишлено оставихме групите от около 12 човека (вместо максимално допустимите 15), за да дадем възможност за хората, които са се колебаели и са искали да видят как потръгва всичко, да изпратят своите документи до 11.04.2016. Във фенстраницата на Академията във Facebook има пълна информация как и къде се кандидатства, така че все още не е късно.

Курсовете по сценарно писане за телевизия и кино ще бъдат водени от безспорни авторитети. В същото време някой ще каже: „Че кой може да те научи на сценарно писане в България“, след като и в телевизията, и в киното нямаме особено много ярки образци.“ Аз самата съм на мнение, че и в съвременното ни кино, и в съвременното телевизионно произвоство едно от най-слабите звена е писането.

Обучението е двустранен процес и както можем да изходим от гледната точка, че „никой не може да те научи на сценарно писане в България”, така и лекторите неведнъж са споделяли своите опасения, че няма на кого да предадат наученото през годините. Вярвам, че Творческа академия „Валери Петров” има всички предпоставки да изиграе важна роля за вдигането на нивото както в телевизионните предавания, така и в кинопродукциите.

За многолюдната ти фенска маса трябва да кажем и две думи за бъдещите ти творчески и нетворчески планове :)

През май ще станат две години, откакто се върнах от Берлин, за които открих смисъл да остана и да се развивам в България. Освен Академията имам още няколко проекта, които в момента са все още на идейна фаза, но които съм решен да реализирам у нас. Ръкописът на следващата ми поетична книга е готов, но не смятам да го публикувам скоро. Концентрирал съм се върху писането на разкази – нещо, което бях оставил на заден план. Те ще намерят своето хартиено тяло, когато съм напълно доволен от резултата, а това може да отнеме време, защото се старая да не правя компромиси и да бъда честен с думите.

Винаги съм искала да те питам: имаш ли представа защо си най-харесваният от младите поет днес? Разни скромни обяснения не се приемат.

Защото обичам живота.

Курсистите в Академията ще бъдат ли учени на качества, които придружават таланта им, но не са пряко свързани с него – например как да се „продават“, как да намират повече публика за творбите си и т.н.?

Да. Предвидили сме да има и лекции от писатели, които са и адвокати по авторско право например – нещо, звучащо все още екзотично в България. Академията ще предложи на най-добрите курсисти през началния семестър да посещават мастър класове при своите лектори от есента, като в тези мастър класове ще се работи индивидуално и изцяло върху ръкописите на курсистите. Целта е всеки, посещавал занятията в направления Проза и Поезия и успешно завършил и двата етапа на обучение, да може в края да представи готов ръкопис, който Академията от своя страна да представи на големите ни издателства за издаване. Ние, организаторите, ще се постараем да отворим максимално много врати за нашите възпитаници, включително и към медиите. Аз самият намерих сам пътя към своите редактор и издател, както и към публика си и точно затова вярвам, че ще мога да бъда полезен на дебютиращите автори.

Кое е последното нещо, в което ти лично се почувства ученик?
Снощната лекция на великия Владимир Зарев.

снимка: Нина Абрашева

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X