Напишете дума/думи за търсене

Как да спасим цветята в жегите

В горещите дни не страдаме само ние, но и цветята. Особено тези в градината и на балкона. Погрижете се за тях добре, за да ви радват още дълго време.

Поливайте разумно

При идване на топъл фронт, ние инстинктивно започваме да поливаме повече. Но имайте едно на ум, защото водата както приятел, може да се окаже и враг на цветята. Най-важното е да не се полива в най-горещия участък от деня, а сутрин преди изгрев и вечер след залез. Освен това винаги избирайте хладка и в никакъв случай много студена вода.

Имайте едно на ум, че различните растения имат нужда от различно количество вода и се съобразете с това. Най-много поливане искат петуниите, розите, азалиите, мушкатата.

Освен това е добре и да ги пръскайте с вода, но отново не използвайте студена, а хладка и извършвайте процедурата предимно сутрин и вечер.

Подредете ги добре

Растенията на балкона разпределете така, че да са на сянка през най-горещите часове от деня. Имайте предвид все пак, че те имат нужда да дишат, затова не ги покривайте директно с вестник или парче плат, а ги поставете под чадър или тента. Не забравяйте обаче през нощта да затворите чадъра и да приберете тентата, за да може цветята да дишат.

Някои дори приспособяват навес от мокър чаршаф над цветята на балкона през деня, така хем ги предпазва от слънцето, хем овлажнява въздуха.

Далеч от климатика

Не забравяйте и растенията вътре в дома. Дори и да не са под лъчите на слънцето, те също страдат от високите температури и сухия въздух. Преместете тези, които са близо до прозорец, за да не „прегорят“.

От много предпазване обаче от лъчите, не отивайте и в другата крайност. Цветята имат нужда от светлина и ако ги поставите на място, където не достига такава, отново рискувате да загинат.

Имайте едно на ум, че климатиците не се отразяват добре на стайните растения. Дори и да държат хладно, те всъщност въртят един и същи въздух и на практика необходимият свеж липсва. Затова не забравяйте да проветрявате често, дори и идващият отвън да е много топъл. Това всъщност ще е благоприятно и за вас.

Без плевели в градината

Що се отнася до цветята в градината, тях не може да преместите на сянка, но при особено горещи дни, приспособете навес или чадър.

Все пак, засадените в земята растения са много по-издръжливи от тези на балкона, защото почвата е термичен регулатор, докато в саксии температурата на корените на растенията могат да достигнат дори до над 40 градуса по Целзий.

Имайте едно на ум, че колкото по-голямо е дадено растение, от толкова повече поливане се нуждае. Понякога в най-горещите месеци, може да подрежете някои излишни клони или листа, за да предпазите растението от прекалено изпаряване.

Много важно за градината в жегите е да оплевите добре, за да дадете на растенията достатъчно въздух и да запазите единствено за тях водата в почвата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X