Напишете дума/думи за търсене

Фестивалът на цветята в Италия сътвори шедьоври (снимки)

СНИМКИ: Фейсбук

Най-доброто време за посещение на Италия, ако искате да видите невероятния фестивал Infiorata, е през май и юни. По това време на годината, особено при честването на празника Corpus Domini, много италиански градове украсяват своите улици с цветни венчелистчета, от които създават красиви произведения на изкуството, вариращи от прости геометрични конструкции през огромни гоблени, вдъхновени от религиозно изкуство, до пресъздаване на известни картини. За изготвянето на цветните килими дизайнът първо се скицира с тебешир на тротоара, а след това скицата се покрива с хиляди листенца от различни цветове.

Понякога се използва почва, за да се подчертаят контурите на дизайна. В други случаи дърворезби се прибавят към цветята. Целият процес отнема два или три дни. Въпреки че практиката на създаване на цветни композиции е много древна, изкуството на създаване на цветни мозайки по улиците се смята, че води началото си от Рим през 1625 г., когато Бенедето Дрей и синът му Петър украсят базиликата на Ватикана в деня на Св. Петър и Павел - светците-покровители на Рим.

По-късно бароковият художник и архитект Джовани Лоренцо Бернини разпространява това изкуство в целия Рим, използвайки го за бароковите фестивали, които организира. Обичаят изчезва през 17 век, но жителите на страната продължават да пазят традициите живи. През 1778 г. тази традиция става част от християнското честване на Corpus Domini в град Джензано, където ярко оцветен цветен килим е разположен в центъра.

В крайна сметка, различни градове на Италия започват отбелязването на Corpus Domini чрез създаването на подобни килими.

 Някои от най-добрите градове, за да видите фестивала Infiorata днес, са Ното, Спело, Джензано, Болсена, Брунято и Орвието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X