Напишете дума/думи за търсене

Как да охладим дома в жегите

Климатикът не е единственият начин да охладим дома си в летните горещини. Предлагаме ви няколко по-достъпни и безвредни начина.


Лятна градина

Ако обичате цветята, в най-горещата стая сложете фикус, хлорофитум, сансевиера, драцена, нефролепис. Нефролеписа има още едно положително качество – понижава концентрацията на вредните вещества във въздуха – като формалдехид, ксилен, толуен.

Сръчни ръце

За да създадете ефект на климатик, замразете няколко бутилки вода, закрийте прозорците с щори или пердета и сложете бутилките до включен вентилатор, така че струята въздух да е насочена към леда. След няколко часа въздухът в помещението ще се охлади.

Ако нямате възможност да замразите бутилки, сложете пред вентилатора мокра тъкан и периодично я навлажнявайте.

Монтирайте вентилатора на северна стена и го настройте така, че да засмуква по-хладния въздух отвън навътре. Ако пък нямате избор и трябва да сложите вентилатор на южна стена, настройте го да изтегля топлият въздух навън.
За охлаждане може да използвате и пулверизатор, като го напълните с вода и няколко капки етерично масло. Ментата и лавандулата създават ефект на ледена свежест.

Още един източник на естествено овлажняване, може е ваната, пълна със студена вода (или голям леген). За поддържате нивото на хидратация в дома, оставете отворена вратата на банята.

Използвайте горещото време, за да се спасите от готвене. Пускането на печка и котлони чувствително повишават температурата вкъщи. Гответе ястия, които изискват минимална топлинна обработка и наблягайте на салатите. Ако имате възможност, гответе на терасата. Заменете стандартните крушки за осветление с икономични – изненадващо е, но те също повишават градусите в помещенията.


Текстил

Започнете със щорите и завесите, но преди това преценете разположението на помещенията. Ако прозорците гледат на юг или на запад, сложете плътни ленени пердета или щори, най-добре в бяло или бежаво – тези цветове имат светлоотразяващ ефект. Ако стаята е с изложение на север или на изток, няма нужда от плътни завеси – може да сложите пердета от органза в светли тонове.

Приберете всички одеяла, по-плътни завивки и килими – през лятото те само събират прах и възпрепятстват охлаждането на дома. На пода може да сложите тънки постелки, изработени от бамбук – освен че са евтини, те държат по-хладно от текстилните килими и постелки.

Обърнете внимание на спалното бельо. В жегата е най-комфортно да се спи на копринени чаршафи. Ако не ви допада усещането или цената им, друг вариант са ленените чаршафи – те попиват идеално потта от тялото. Инвестицията в ленено спално бельо е оправдана, тъй като тази материя съхранява температурата на тялото, поради което е подходяща и за лятото, и за зимата.

Ако пердетата не ви спасяват от жегата, опитайте да защитите прозорците с отразяващо фолио – продава се в различни цветове. Но имайте предвид, че не е добре да тонирате прозорците прекалено. Твърде тъмният цвят на фолиото ще възпрепятства светлината и ще направи дома доста тъмен. Ако искате да спестите, покрийте прозорците с обикновено домакинско фолио.

Ако имате възможност, сложете навеси над прозорците от южната, западната и източната стена на дома – сянката ще намали температурите вътре чувствително.
Проветрявайте стаите сутрин и вечер. През деня не оставяйте прозорците отворени, тъй като по обяд ще превърнете дома си в жарка пустиня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X