Напишете дума/думи за търсене

Практични идеи за детската стая

Правилно подредената детска стая трябва да бъде комфортна и уютна не само за децата, а и за родителите. Съвременните дизайнери са категорични, че няма нужда детската стая да е оформена в еднотипни пастелни цветове – шарените тавани и геометричните мотиви по стените тази година са на гребена на модната вълна. Но от практична гледна точка препоръките не зависят от сезона.

Умни правила за детската

Купете димери, за да регулирате лесно осветлението в стаята. Тъканите трябва да са естествени, трайни и лесни за почистване. Същото се отнася и за килимите – синтетиката в някои случаи може да бъде по-устойчива на износване, но все пак е по-добре по-често да давате на химическо чистене изделия от вълна, памук или вискоза – хлапетата със сигурност ще се чувстват идеално сред натурални материи. Бебетата имат нужда реално само от легло, затова когато купувате мебели, мислете за вече порасналото си дете. Детската стая рано или късно ще се превърне в тийнейджърска.

Не забравяйте за безопасността

Това е правило номер едно за бебешката стая, но не е излишно и за по-големите деца. Много съвременни контакти се предлагат в комплект с предпазители. Ако вашите не са от този тип, купете отделно предпазители. Имайте предвид, че опасността не е само в контактите, а и в окабеляването. Основна причина за инциденти с ток са нарушенията в изолацията. Специалистите препоръчват да се изведе отделен кабел за детската стая. Ако детето е малко, сложете всички ценни вещи нависоко. Помислете за система за съхраняване на вещите така, че да може да стигате до тях с детето на ръце.

Класическа детска

Ако искате да следвате класиката, заложете на бледорозово за момичета, светлосиньо – за момчета. Тези цветове се съчетават със сиво, слонова кост, бежово. Хубавото на светлите цветове е, че във всеки момент може да ги покриете с по-ярки. Още една положителна страна на светлите монохромни цветове е, че успокояват – както детето, така и уморените родители. В светлата стая пасват идеално уютни аксесоари – вълнени одеяла, меки възглавници, овчи китеници.

Мебели

Специалистите препоръчват мебелите в детската стая да са без остри ъгли, ниски, изработени от дърво (елша, бреза, клен). Допустимо е някои детайли да са от метал или пластмаса, но изцяло дървените са най-безопасни. Добра идея е да изберете креват с регулираща се височина. Когато бебето е малко, не става и не сяда, е удобно креватчето да е ниско. Когато започне да пълзи, оптималната дълбочина на леглото е около 70 см. Избирайте внимателно разстоянието между решетките – между тях в никакъв случай не бива да се заклещват ръката, кракът или главата на детето. Вместо маса за повиване може да използвате скрина или тоалетката.

Декорация


Разбира се, на новороденото бебе му е все едно как е декорирана стаята му. Това е по-скоро въпрос, който касае родителите, които прекарват доста време в детската стая.

Симпатично изглежда детската стая в морски стил – сини стени, бели мебели и дървени аксесоари. Модните тенденции този сезон залагат на геометричните фигури, но не в прекалено контрастни нюанси, за да не действат агресивно на детската психика. На стените може да окачите картини с мотиви от анимационни филми, снимки от семейни ваканции, огледала. Когато детето порасне, не пропускайте да украсявате стените а стаята му с негови рисунки – така ще му вдъхнете увереност в таланта и силите му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X