Напишете дума/думи за търсене

Къде да пазаруваме чисти продукти

Пилетата са бъкани с хормони, зеленчуците с нитрати, сиренето – със сухо мляко… в един момент се оказва, че да избереш качествени и чисти хранителни продукти е изключително трудно. Но не и невъзможно, стига да знаете къде да търсите.

Един от най-удобните варианти са фермерските пазари.

На тях на едно място може да се срещнете с много производители, да опитате различни продукти и да намерите съмишленици. Продуктите, които се предлагат на официалните фермерски пазари, са добити по методите на биологичното производство – при растенията няма използвани пестициди, инсектициди, няма безразборно торене с химически торове; при животните – не са използвани антибиотици или хормони. Повечето стоки са със сертификати, но има и продукти, дори и несертифицирани, но произведени по концептуално зелен начин. По принцип, за да може на етикета на дадена храна да има означението „биологичен“ или „екологичен“ и техните производни „био“ и „еко“, тя трябва да е контролирана и сертифицирана от организация, притежаваща разрешение за това от Министерството на земеделието и храните. Освен това на етикета трябва да са отбелязани и името и кодовият номер на контролния орган.

На фермерските пазари не може да участват случайни производители. Те се проверяват стриктно. Организаторите на пазарите поясняват, че те не са сертифициращ орган или лаборатория, но целта им е да не компрометират доверието на потребителя, затова всеки производител трябва да бъде препоръчан от вече утвърден участник, проверен и чак тогава одобрен.
На такива пазари най-често се предлагат плодове, зеленчуци, билки, подправки, млечни, хляб и зърнени, мед и пчелни продукти, сладка, лютеници, напитки, вина, козметика, ръчно правени аксесоари.

В София фермерски пазари се организират всяка събота от 10 до 14 ч. на Римската стена, както и от 9:30 до 14:30 в Борово; всеки петък от 15 до 19 ч. в Младост 1 - Комплекс РЕЯ; всяка сряда от 15 до 19 ч. на пазара „Иван Вазов“. В Пловдив фермерският пазар е всяка събота в двора на клуб „Тотал Спорт“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 13 от 11 до 14 ч. Пазар се организира и във Варна - всяка събота от 11 до 16 ч. в мол „Варна“ и всяка сряда от 12 до 18 часа на Синия пазар.

Друг вариант за пазаруване на чиста храна е чрез посредници. В чужбина се нарича модел на свързващото звено, широко разпространен в Япония и във Франция. При него потребителите стават абонати на дружество, което подбира и проверява производителите вместо тях. При този модел от едната страна са производителите от ферми или стопанства далеч от града, от другата страна са потребителите от града. Дружеството е свързващото звено, то е длъжно да проверява производителите, да се договаря с тях, да ги проучва, да ги посещава на място, да следи процеса, да прави тестове на продуктите. Така лично гарантира за производителите.

Такъв в България е проектът „Семка“ – за доставка на чиста храна в градски условия. Потребителите при този модел са абонати – абонират се за няколко месеца напред и всяка седмица получават продукция, която варира според сезона, наличните количества и предпочитанията на всеки клиент. Проектът предлага и вариант за онлайн магазин, където се прави предварителна поръчка на стоки, които ще са налични седмица напред.

На подобен принцип работи и платформата farmhopping, която дава възможност на всеки да поръча чиста храна от малки български ферми с доставка до дома. Предлагат се стотици продукти от десетки производители – малки устойчиви стопанства, в които не се използват пестициди, консерванти и подобрители. И тук няма складова наличност – това, което се поръчва, тепърва се произвежда от фермите и пристига до клиента в рамките на 48 часа.

Съществуват множество сайтове за поръчки на биопродукти. Такива са например „Храна от Балкана“, който предлага фермерски продукти от региона на Стара планина, или биомагазин The Secret Garden, където всички храни са разпределени в категории и на всеки продукт ясно е отбелязано какъв сертификат има, дали е без глутен, без захар, без консерванти.

Много хора обаче предпочитат личния контакт и да пазаруват на място или да си поръчват от една и съща проверена ферма. Вече съществуват множество ферми, които правят доставки директно до дома, а някои доставят на цени дори от 1 лв.
Повечето обявяват наличната си продукция и всеки трябва да следи сайта или Фейсбук страницата на избраната ферма и да си поръчва. Други директно изпращат мейли на клиентите си за всяка седмица.

Така процедират например от Sunny Farm - малка симбиотична ферма, разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от Ловеч. В нея отглеждат изцяло пасищно пилета, кокошки, пуйки, зайци и телета.

Във ферма „Бесика“ пък се предлагат основно сезонни зеленчуци и плодове без химически торове и без препарати за растителна защита. Тя се намира в землищата на пазарджишките села Бяга и Алеко Константиново. Ферма „Вършец“ е специализирана в производство на млечни продукти. Фермерите гарантират, че тяхното кисело мляко е истинско, нехомогенизирано, което се прави единствено от пълномаслено краве мляко и закваска.

Добре е да следите и за сертификати самите ферми. Например „Павлови“ е официално сертифицирана за биологично отглеждане на зеленчуци, плодове, билки и ядки от Балкан Биосерт. А „Софина“ е биосертифицирана от шест години. Тя се намира на Гара Елин Пелин и предлага основно зеленчуци и билки.
На някои места пазаруването се съчетава с туризъм. Комплекс „Моравско село“ не само предлага биозеленчуци и плодове, но дава възможност и за настаняване на гости. Освен да си почине, всеки желаещ може да се включи в работата и грижите за растенията и животните. Това е невероятно приключение особено за децата.
Гости приема и „Къщата с бамбука“. Фермата се намира между Асеновград и Бачково. Нейни символи са бамбукът и гинко билобата, но се отглеждат почти всякакви видове зеленчуци.

Разбира се, остава и вариантът да се пазаруват продукти от магазини, които предлагат чиста храна. Един от най-отдавнашните в София е магазинът на „Слънце Луна“ – „Инке Тинке“. В него се предлагат продукти от малки независими български производители, както и лично производство хляб с квас, здравословни сладкиши, веган, сурови, без глутен и дори прясно смляно на каменна мелница брашно.
В магазинчето за истински неща „Поляна“ пък може да намерите домашни сладка, лютеници, мармалади, сиропи, ядки, подправки, чайове и чисти храни от биологичната ферма „Зелена Странджа“. Освен това там може да намерите и ръчно изработени аксесоари за дома, козметични продукти и такива за ароматотерапия.

Полезни линкове:

фермерски пазари „Хранкооп“ www.pazari.hrankoop.com
Фермерски пазар, Пловдив, www.facebook.com/fermerskipazarplovdiv
Фермерски пазар, Варна,
https://www.facebook.com/groups/1483793445241266
Проектът „Семка“, www.semka.org
Платформата farmhopping, www.farmhopping.com
„Храна от Балкана“, https://www.facebook.com/hranaotbalkana/
Биомагазин The Secret Garden, Русе, www.biomagazin-bg.com
Магазин „Зоя“, http://www.zoya.bg
Sunny Farm, www.sunnyfarm.bg
Ферма „Бесика“, www.facebook.com/FermaBessica
Биоферма „Софина“, https://bg-bg.facebook.com/biofarmsofina
Биоферма „Версол“, http://versol.bg/
Биохотел „Моравско село“, http://biohotel-bg.com
„Къщата с бамбука“, http://house-bambuka.blogspot.bg/
Семейна ферма „Манчеви“, https://www.facebook.com/semeinataferma
Ферма „Вършец“, https://www.facebook.com/FermaVarshetz/
Ферма „Омая“, http://www.omaiaranch.com
Ферма „Чемерник“, http://www.chemernik.com/farm
Ферма под слънцето, https://www.facebook.com/Fermapodslanceto/
ЕТ „Ангелов“, http://www.angelov-bg.com
Чифлик „Ливади“, http://livadi.bg/
Магазинче за истински неща „Поляна“, https://www.facebook.com/shop.poliana/
„Слънце Луна“ http://www.sunmoon.bg/bakery/
„Яблена натура“, http://www.yablenanatura.com/
Работилница за шоколад „Гайо“, http://www.gaillotchocolate.com/
Натурални млечни продукти „Белун“, https://www.facebook.com/belun.eu/
Винарна „Вила Терес“, http://www.villaterres.bg
„Био Дио“ – български биоябълки, http://biodio-bg.com/
„Нерагора“ - органични български вина, http://www.neragora.com/bg/
„Агро про“, Карнобат – биобадеми, http://bio-almonds.com/forus.html
Кооперация „Доверие“, Лесидрен, http://www.koopdoverie.com/
Мидена ферма „Дълбока“, http://www.dalboka.eu/bg/
„Пекарната“, София, https://www.facebook.com/thebakerybg
„Медена къща“, http://www.medenakyshta.com/
Vanilla Kitchen, http://vanillka.com/
„Жика“, http://zhika-foods.com
Мандра „Равногор“, http://mandraravnogor.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X