Напишете дума/думи за търсене

5 есенни правила за косата

В разгара на есента страда не само настроението, но и косата ни. Ниските температури, вятърът и влагата влияят на цвета и текстурата на косъма. Какво да промените в рутинните грижи за косата – предлагаме ви 5 правила, благодарение на които ще поддържате свежия й и здрав вид.

Допълнителна хидратация
Както кожата, така и косата има нужда от допълнително овлажняване през есента. Ако е необходимо, сменете шампоана и балсама, за да помогнете на косата да се адаптира към температурните промени – по този начин ще укрепите корените и ще предотвратите риска от косопад. Някои експерти препоръчват хидратиращи компоненти като масло от жожоба или палмово масло.

Натурални средства и съставки
През този сезон е особено важно включването на естествени средства и компоненти. Причината е, че химическите съставки допълнително изсушават косъма и го лишават от естественото му защитно покритие, тъй като обикновено са на спиртна или синтетична основа. Освен това, натуралните средства овлажняват по-добре. Така че ако имате време, сега е моментът да си приготвите собственоръчно маска за коса вкъщи.

Тъмна цветова палитра
Лятното слънце прекрасно подчертава всички нюанси в косите, но през есента светлите оттенъци изглеждат по-малко привлекателни и понякога дори скучни. Затова ако боядисвате косата си, изберете цвят с 1–2 тона по-тъмен от обичайното за хладния сезон.

Допълнително увеличаване на обема
Колкото по-влажно и студено е времето, толкова повече косата има нужда от допълнителен обем. За целта използвайте стилизиращи средства със съответното предназначение, без обаче да прекалявате – шампоан, балсам и веднъж – два пъти седмично маска за обем са напълно достатъчни.

Качествено почистване със специален шампоан
Дори и при най-редовната и стриктна хигиена след края на летния сезон в косъма и скалпа може да останат малки частички замърсявания, пясък и остатъци от стилизиращи средства. Затова през есента е желателно да направите качествена „детоксикация“ на косата си с помощта на специални шампоани за интензивно почистване – не по-често от веднъж на две седмици. Също така, важно е да имате предвид, че тези шампоани не бива да се използват за боядисани коси, тъй като ще премахнат или променят цвета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X