Напишете дума/думи за търсене

Как да кажем истината на приятел

За някои да бъдат прями, не е никакъв проблем. Но по-деликатните хора изпитват смущение да казват на близките си неща, които биха ги засегнали. То обаче е наложително в някои ситуации. Eто някои от възможностите и препоръките на психолозите как да подхождате в съответния случай.

Приятелката ви има проблем във външния вид
Може да е дреха, която не й седи добре, или пък проблемна кожа, за която не се грижи. Ако е прекалено чувствителна, е добре да подходите с благородна лъжа. Кажете й например, че сте имали подобна рокля (или прическа, или бижу), но сте я заключили в най-дълбокото на гардероба, след като момчето, с което сте излизали, ви е намекнало, че роклята (прическата, бижуто) не са много подходящи за вашата възраст или фигура. Ако проблемът е козметичен пък, подходете директно, но деликатно. Кажете й, че е много красива, но за да бъде перфектна, й подарявате, да речем, ваучер за чудесен козметик, който ще я отърве от единствения й малък недостатък.

Научавате, че някой лъже ваш приятел
Ако лъжецът не е обичан от вашия приятел, е лесно. Стреляте направо и не спестявате никакви подробности, защото вашият приятел трябва да знае истината, за да се предпази. Проблематично е, когато научите, че ваш близък човек е лъган от негов обичан човек – например съпругът на приятелката ви й изневерява. Как се съобщава подобно нещо? При всички случаи не стреляйте директно. Проведете няколко разговора с нея, подгответе почвата. Разпитайте я как вървят нещата вкъщи, разкажете й за нечия друга история за изневяра, въобще наклонете разговорите в тази посока. Ако усетите, че тя има съмнения, я посъветвайте да говори прямо с мъжа си. И се надявайте, че истината сама ще излезе на бял свят.

Обидил ви е
Много често не умеем да признаваме на приятелите си, когато ни наранят. А това е напълно погрешно, защото те със сигурност ще го направят пак. Изчакайте да мине време, за да се разсее първоначалният ви афект. Намерете момент, в който и двамата с приятеля/ката си сте спокойни и сами. И говорете направо, но не нападетелно. Обяснете как сте се почувствали. Ако срещу вас седи истински приятел/ка, при следващия случай ще вземе предвид този разговор.

Не харесвате нещо в поведението му
Да речем, че имате приятел/ка, който постоянно се оплаква, че няма пари, че нищо не му върви, а в същото време не полага никакви усилия да подобри живота си. Първото, което е редно да направите, е да го/я изслушате и да проявите максимално разбиране. Демонстрирайте му/й своето желание за подкрепа и разбиране, но внимателно му/й подскажете какво според вас е редно да промени в себе си. Но внимавайте! Има много случаи, в които не одобряваме нещо в поведението на близък човек, защото не можем да се поставим на мястото му. Първото, което трябва да тренирате у себе си в името на приятелството, е емпатия. Опитайте се да бъдете обективни и да погледнете на проблема не от своя, а от негова/нейна гледна точка. Чак след това раздавайте съвети. Защото най-лесно се губи приятел, когато той/тя е в труден момент, но не получи разбирането ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X