Напишете дума/думи за търсене

Защо пържените картофи и препеченото месо са опасни

Препечени филийки, месо на скара и пържени картофи. Според специалисти това не е традиционно ястие, а болестотворна бомба.

Експерти алармират, че при обработка на висока температура много от дори полезните продукти моge да се окажат вредни.
Най-висок риск крие препеченото месо. Според Американското общество за борба с рака при приготвяне на пържоли, шишчета или кюфтета на скара, особено на дървени въглища, в месото се образуват потенциално канцерогенни съединения. Рискови са и местните продукти на тиган, ако са третирани на прекалено висока температура.

Не над 120 градуса

Всъщност именно многото градуси се оказват трън в очите на специалистите по здравословно хранене. Според доклад на Световната здравна организация при приготвяне на някои продукти на температура над 120 градуса по Целзий в тях се отделя силно токсичното вещество акриламид - химическо съединение, което се използва за получаването на пластмасовите опаковки. Според експертите храните с най-високо съдържание на акриламид са пържени картофи, чипсове, препечен хляб, бисквити, крекери, дори зърнени закуски.

Най-високи нива са установени в богати на въглехидрати продукти като картофи и зърнени храни. При тях след топлинна обработка съдържанието на акриламид се увеличава над сто пъти. Токсичното вещество обаче е в минимални или дори в никакви дози във варени или сурови хранителни продукти.

Малчуганите са най-засегнати

Според специалисти акриламидът може да доведе до проблеми с нервната система, хормонален дисбаланс и дори образуване на тумори. Данните от изследвания при различните възрастови групи от населението в Европа установяват притеснителния факт, че подрастващите и децата приемат много повече от вредния химикал. Рискът при тях е завишен най-вече заради по- ниското им телесно тегло.

Специалисти препоръчват да се ограничи консумацията на продукти като чипс, царевични пръчици, бисквити, препечен хляб, пуканки. Да се избягва консумацията на пържени храни, особено от заведения за бързо хранене. В домашни условия да не се подлагат храните на термична обработка за прекалено дълго време и при прекалено високи температури. При приготвяне на печени храни винаги да се пече до златисто, а не до кафяво. При консумация на картофи да се предпочитат във варен, а не в печен или пържен вид. По принцип да се готви предимно на пара или чрез задушаване. Да се избягва панирането, както и приготвянето и притоплянето на храни в микровълнова фурна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X