Напишете дума/думи за търсене

Дяволът живее и в контакта

Не минава и ден без сметката за тока да расте. Дали сте на работа или в почивка, на далечна ваканция или затворен плътно между четирите стени вкъщи, киловатите умора нямат и не спират да се трупат.

Колкото и да пестите, сякаш никога не успявате да опънете достатъчно юздите на електромера. Изглежда, дяволът се е вселил в него и не го оставя в покой. Уж всичко е изключено у дома, а сметката все има от какво да се оплаче.

Вечеря на свещи, готова храна, донесена отвън, топло от камината и пак дължима сума за електроенергия. Не е невъзможно и, честно казано, Дяволът няма нищо общо, освен ако съседът не е сключил договор с него и не се възползва от удобството на вашата жица. Съвременният дом е пълен с уреди, които са се впили в електрическата мрежа като за последно и без шумно да го афишират, се хранят с киловати под носа ви.

Хладилникът

Уви, без него не може. Идва зима, но е малко неудобно всеки път да се пресягате през прозореца за киселите краставички на перваза. Тези приключения са отдавна затворени в буркана на студентските години и е добре да си останат там. Но поне може да инвестирате разумно при покупката на хладилник и да заложите не само на литрите и външния му вид, но и на икономичния разход на електроенергия.

Тв плазмата

Тя топли не само душата на мъжа ви, когато дават футбол. И не е нужно много, за да загреете какво се случва със сметката за тока, когато минете близо покрай нея. Плазмените телевизори излъчват топлина и съвсем не си поплюват да консумират електрическа енергия за тази цел. LCD технологията е по-благосклонна към бюджета ви и поне мъничко се съобразява за разлика от плазмата, която добавя консумацията на приблизително една 100-ватова крушка отгоре към разходите ви за ток. Вярно, за месец не е много, но за година не е без значение.

Декодери, конзоли, зарядни

Те са почти винаги в режим на готовност и това има своята цена. Дори да не ги използвате непрекъснато, щом са в включени в контакта, електромерът няма да го премълчи. Единственият начин да ги дисциплинирате е с електрическа диета и щепселите долу.

Аквариумът с рибки

Толкова красив, пълен с живот и толкова на сметката за електричество. Нагревател за поддържане на температурата на водата, помпа за въздух, филтрираща система, осветление. Пресметнете киловатите, ако ви се занимава, и преценете дали любимото ви хоби не бърка твърде надълбоко в портмонето ви.

Кафеварката

Може би кафето е ваш скъп приятел, а може би дори по-скъп, отколкото си мислите. Вярно, няма нищо по-досадно от чакането на водата да загрее или от изстинало кафе, но си струва да преглътнете неудобството в името на спестената електроенергия, която иначе цял ден пилеете на вятъра. Просто изключете уреда от контакта.

И микровълновата също. Ще минете без часовника й на дисплея. Погрижете се и за този на пералнята. Ясно е, че програмата е „END” (от англ. ез. край), щом дрехите ви са отдавна на простора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X