Напишете дума/думи за търсене

Идва пикът на ентеровирусните инфекции. Как да се справим

Най-често се разпространяват от човек на човек

Ентеровирусните инфекции са най-честата причина за летните епидемии, особено в затворените колективи – летни лагери, детски ясли, градини, дневни центрове. Пикът им е от август до октомври. Предават се по въздушно-капков и по фекално-орален път (т.е. болест на мръсните ръце). Това споделя д-р Емилия Янкова, специалист по детски болести в гр. Русе, с над 20-годишен стаж. От 2000 г. е и семеен лекар.

А болестта на мръсните ръце е често срещано явление, особено в обекти с обществено предназначение – хотели, кухни към ресторанти, болнични или детски заведения. Основната причина е липсата и/или ненадеждната хигиенна профилактика на такива рискови места. „Става въпрос за професионална дезинфекция и последващ контрол, като този процес трябва да е устойчив във времето”, категорична е лекарката.

Хората са единственият „резервоар” за човешките ентеровируси. Най-често те се разпространяват от човек на човек. Остават активни за няколко дни при стайна температура, като могат да оцелеят за неопределено време и във фризер, при температура от минус 20 градуса. Много бързо се дезактивират при загряване над 56 градуса, хлориране и ултравиолетови лъчи. Инкубационният период е между 2 и 10 дни.

Все още няма ваксина за предпазване от ентеровирусите (с изключение на полиомиелита).

Болестните прояви на този вид инфекции са много разнообразни.

В близо 50% от случаите протичат безсимптомно, но може да се стигне и до сериозни състояния, налагащи хоспитализация.

Могат да протекат като неспецифично фебрилно състояние - при малки деца температурата да стигне 38,5-40 градуса и да е съпътствана с физическа отпадналост, умора. При по-големите хора - с главоболие и мускулни болки, като тежестта им зависи от това колко е висока температурата. Понякога проявите са съпроводени от лек конюнктивит, фарингит, възпалени лимфни възли на шията, повръщане, диария. Продължителността варира от 24 часа до 6 дни. Най-често преминават в рамките на 3-4 дни.

Други прояви на ентеровирусните инфекции са гастроентерит (възпаление на стомашно-чревния тракт, едно от най-честите оплаквания през летния сезон), фарингит, тонзилит, херпангина, остър конюнктивит (предизвиква сълзене, зачервяване на очите, болки, оточни клепачи, подконюнктивални кръвоизливи). Характерното за гастроентерита е, че при повечето деца той протича в рамките на 2-4 дни с повръщане, диария (рядко е тежка), коликообразни болки, температура над 38,5 градуса. Изпражненията са редки и кашави, без примес на кръв, броят на изхожданията достига до 6-8 на ден.

Обезводняването е най-честата причина за болнично лечение.

Най-застрашени от дехидратация вследствие на високата температура, повръщането, диарията и недостатъчния прием на течности са кърмачетата и малките деца.

При вирусен гастроентерит д-р Янкова изписва комплексно лечение. То включва диета, оводняване на организма и медикаменти. „Диетата трябва да е съобразена с възрастта на детето, фазата на заболяването, енергийните нужди. Тъй като вирусната инфекция е съпроводена с обща отпадналост, нарушения на физиологичните механизми на обработка на храната и липса на апетит, чрез т. нар. „чайна пауза” (в рамките на 6-8 часа детето приема само вода и чайове) се осигурява разтоварване на храносмилателната система”, обяснява тя. Най-добре е кърмачетата, които са на естествено хранене, да продължават приема на кърма. А бебетата на изкуствено хранене през този период да приемат диетични адаптирани млека.

На по-големите деца и на възрастните д-р Емилия Янкова препоръчва прилагането на въглехидратно-абсорбираща диета.

Тя включва препечен хляб, чай със сухар, варени картофи, обикновени бисквити. Храната трябва да е под формата на каша. Изключват се задължително храни, богати на животински белтъци, с цел профилактика на хранителните алергии. Диетата се спазва до пълното отшумяване на симптомите.

При вирусни гастроентерити д-р Янкова изписва на пациентите си прахчета за оводняване на организма, които под формата на разтвор подобряват водно-електролитния баланс. А за овладяване на стомашно-чревните неразположения използва хомеопатични средства. Още при първи симптоми на инфекцията тя препоръчва да се започне приемът на хомеопатичното лекарство Гастрокинд. То може да се приема както от бебета и малки деца, така и от възрастни, бременни и кърмещи жени. Препаратът действа противовъзпалително върху чревната лигавица, облекчава болката в стомаха, повлиява симптомите на гадене, повръщане, диария.

Към Гастрокинд специалистът добавя и комбинацията от Шуслерова сол №3 железен фосфат, №7 магнезиев фосфат и №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз. „Сол №3 има мощен противовъзпалителен ефект и е много ефективен в първия стадий на възпалението, протичащ с висока температура до 38,5 градуса, както и за регулиране на чревната моторика. Сол №8 регулира резорбцията на водата в клетките, участва в терморегулацията и намалява загубата на течности при висока температура, с което предпазва организма от дехидратиране. А сол №7 облекчава спазмите в корема”, обяснява д-р Янкова.

Лекарката предупреждава за още една често срещана инфекция през лятото. Въпреки че пикът им е през зимните месеци, през този сезон проблеми създават и ротавирусните гастроентерити. Те са характерни най-вече за бебета на възраст от 3 месеца до 2 години. Продължават 5-7 дни. Протичат с изключително тежка диария, съпроводена с животозастрашаваща дехидратация, която налага болнично лечение в инфекциозно отделение.

Като усложнение на тази инфекция е развитието на непоносимост към основни хранители съставки: белтъците на кравето мляко и соята, лактоза, глутен, захар. Това може да доведе до трудно захранване и изоставане на физическото развитие на детето. А при генетично предразположение – да отключи автоимунни заболявания, например захарен диабет тип 1.

„Не трябва да се подценява и въздействието на ротавирусните гастроентерити върху семейството. В анкета, проведена сред 6 хил. родители на деца, пострадали от тази инфекция, над ? от тях споделят, че тя е била истинско емоционално бедствие за цялото семейство. Хубавото е, че има ваксина, която може да защити детето от опасната инфекция”, допълва д-р Янкова.

Не се насилвайте да ядете, когато сте с инфекция!

Най-честите грешки, които според д-р Янкова хората правят, са две - самолечение, при това с антибиотик, или започват терапия по “съвет” от Гугъл. Това води до закъсняла консултация с лекар.

„Вирусните инфекции преобладават в ранната детска възраст и всеки причинител обуславя точно определен ход на заболяването”, предупреждава тя. „Всяко даване на ненужни лекарства може да промени клиничната картина, да забави естествените оздравителни процеси, които при малките деца не са достигнали нивото на тези при възрастните хора”.

Пример за това е даването на температуропонижаващи медикаменти при температура под 38 градуса. А защитните механизми на организма достигат своя максимум именно в интервала 37-38 градуса.

Грешка според лекарката е и насилственото хранене при инфекция.

„Липсата на апетит е защитен механизъм. За процеса на храненето организмът изразходва много енергия, а при инфекция всички усилия на тялото са насочени към възстановяване на нормалните му функции. Затова храненето трябва да е няколкократно, на малки порции с лесна за смилане храна, като приемът на течности е важна част от лечението”, уточнява д-р Янкова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X