Напишете дума/думи за търсене

Как да отслабнем, без да сме раздразнителни

Обичайно свързваме диетите с лишения и депресивно настроение. Ако искате отслабването да е успешно, без да вреди на психиката, трябва да започнете диетата подготвени. Предлагаме ви списък с лесни и ефикасни стъпки, които ще ви помогнат да сваляте килограми с леко сърце.

Защо го правите
Ако започнете без мотивация, ви гарантираме, че няма да постигнете желания резултат. Помислете (или най-добре запишете на лист) какви са причините, поради което ви е важно да отслабнете. Имайте предвид, че мотивация от типа „искам да нося новите си къси панталони” е доста по неефективна от „искам да се чувствам здрава и жизнена”.

Научете се да се наслаждавате на храната
Диетата не означава изтезание. Използвайте я като повод да се научите да цените храната и да се радвате на вкуса й. Купете си нови, красиви чинии, покривки, прибори и уютни декорации за маса. Отделяйте време да приготвяте с удоволствие вкусни и полезни ястия. Хранете се бавно, с внимание и наслада от всяка хапка. Не се самоизолирайте с диетата си – използвайте всеки повод да споделяте храната си с любими хора.

Не си поставяйте строги забрани
Няма нужда постоянно да търсите най-добрата диета и да се фиксирате върху храната. Ако се храните разнообразно и най-вече – умерено – всичко ще бъде наред. Според някои диетолози 1 порция трябва да се равнява на една ваша шепа. Така дори и най-вредната храна ще се обработи безпроблемно от тялото и няма да нанесе непоправими щети. Позволявайте си понякога малки кулинарни прегрешения, иначе лесно ще паднете в капана на страстта по забранения плод.

Спрете да си въобразявате, че ще умрете от глад
Не преувеличавайте въздействието на глада над вас – дори и да пропуснете следобедните си бисквити с кафето, едва ли ще се строполите на пода от изтощение. Пристъпите на глад обикновено траят около 5–10 мин – достатъчно е потърпите малко и вълчият апетит ще си отиде. Но задължително се хранете редовно (поне 3 пъти дневно), на малки порции, като наблягате на полезните храни.

Не използвайте храната, за да се справите със стреса
Има разлика между истинския глад и желанието ни да потушим с храна някоя негативна емоция. Набележете си обичайни часове, в които да се храните, и ги спазвайте стриктно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X