Напишете дума/думи за търсене

Как да се погрижим за здравето на половинката си

Всеизвестно е, че мъжете по-рядко посещават кабинета на лекаря за профилактичен преглед и се обръщат за помощ чак когато е налице заболяване. Затова е важно да бъдат стимулирани от половинките си да се грижат за здравето си.

Според статистиката „силният” пол страда по-често от исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, артериална хипертония. Типично мъжките проблеми със здравето често са обусловени от липсата на естрогени в организма им, които осигуряват защита от сърдечни заболявания. Освен това те често са подложени на нервни сривове, повече пушат и злоупотребяват с алкохол.

Контрол на холестерола

Повишеното ниво на холестерол в кръвта е сред най-сериозните заплахи за мъжкото здраве. Като цяло холестеролът е необходимо вещество, тъй като влиза в състава на клетъчната мембрана и от него се образуват половите хормони. За да не се повишава „лошият” холестерол, не бива да се консумират прекалено мазни продукти.

Наднормени килограми

Дори и лекото повишаване на теглото е вредно за здравето на мъжете. При тях излишъкът от мазнини се отлага основно във вътрешните органи, а при жените – по бедрата и задните части. Когато затлъстяването е в областта на корема, диафрагмата се повдига и се променя позицията на сърцето, което затруднява дейността му.

Движение

Повечето мъже, особено тези, които живеят в големите градове, страдат катастрофално от недостиг на движение. Ако в по-младите си години са се движили повече, повечето те нямат здравословни проблеми до около 40-годишна възраст. След това обаче поради заседналият начин на живот започва да се развива остеохондроза – група дегенеративни заболявания, които засягат ставния хрущял и костното формиране. Постепенно се появяват мускулни спазми и тежест в гърба. Формират се хернии, които оказват натиск върху нервите и кръвоносните съдове. В зависимост от локализацията на хернията, се появява остра болка или изтръпване на крайниците. Поради лошо кръвообращение в шийните прешлени може да се появи световъртеж и нарушения в паметта. Именно при този напреднал стадий повечето мъже се обръщат към лекар.

Тестостерон

След 35–40 годишна възраст изработването на главния мъжки хормон пада с 1–2% всяка година. Това са нормални възрастови изменения, но нивото на тестостерон може да се увеличи чрез храната. За целта е важно да се избягват продуктите, които понижават нивото на тестостерон. Основният враг на мъжествеността е солта – затова на представителите на „силния” пол се препоръчва да не надвишават дозата от 3 г сол дневно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X