Напишете дума/думи за търсене

Ваня Щерева ни кани на хендмейд фест от днес: "Очаквайте приказка"

За седми пореден път Ваня Щерева организира в НДК от 9 до 11 септември своя традиционен тридневен фестивал на ръчно правени неща - дрехи, бижута, домашен декор, детски стоки, керамика, сувенири, козметика, вкусни неща. Хванахме я буквално на вратата на път към събитието, за да разберем малко повече.

Какво да очакваме от поредното издание на твоя приказен фестивал?

Очаквайте... приказка, ти сама го каза. Много нови автори, малко размествания има също – например, за да е лесно на майките с количките, долу на партера сме сформирали секция за детски стоки – вляво, в посока книжарница „Перото“. Отново ще има вкусни неща, ръчно приготвена козметика, а на двата полуетажа, освен любимите ни бижута, които са навсякъде, ще има доста повече дизайнери на дрехи – с новите си колекции. На етаж 2 са „по-топлите“ материи – плетива, шалове от филц, коприна...

Ако трябва да откроиш няколко характерни тенденции за есенните дрехи и аксесоари, кои биха били те?
Не се наемам да обобщавам поради причината, че ние правим селекцията по снимките в творческите страници на авторите. Както знаеш, у нас винаги се закъснява с всичко – така и ние – не пускаме навреме снимки на новите си неща. Което е недостатък, но се надявам всеки да работи в тази посока и да започнем да следваме световните тенденции най-накрая. Всъщност аз ще видя есенните колекции днес за пръв път на живо, както и публиката. Утре ме попитай пак :) Иначе моята лична тенденция са ярките цветове. Няма нужда, като идва зима, да ставаме сиви.

Ценят ли хората ръчно изработената красота повече от преди?
Да, много хубави хора идват при нас – всеки път. Ние сме влюбени в публиката си – толкова се радват на произведеното от нас, толкова усмивки и добро настроение има всеки път, че всички си тръгваме заредени с любов.

Вярваш ли в това, че ръчно изработените неща носят и нещичко от енергията на своя създател? Защото, ако е така, аз на твоя фестивал съм срещала едни от най-слънчевите хора и ми се иска да вярвам, че тръгвайки си с тяхна рокля или гривна, взимам със себе си и по един допълнителен лъч слънце...


Ето, двупосочен е процесът. Нашата работа не е лесна, но е много релаксираща. Когато създаваш красота, забравяш за проблемите. Може би затова в последните години правя само това, и да си призная, нямам проблеми. Толкова любов влагаме във всеки предмет, че е нормално ти като клиент да я почувстваш. И съответно да ни я върнеш чрез усмивка, похвала или радост от докосването ти до тези красоти. Твоята радост е нашата награда.

Актриса, писател, музикант, дизайнер - какво е Ваня Щерева днес, кое преобладава?


В различни периоди, различни пребладавания. С актьорството и музиката съм приключила отдавна, тях ги „завещах“ на дъщеря ми. С книгите – не знам какво ще е, но в момента си почивам от тях – преуморих се в ролята на жури в два поредни конкурса за романи – ей това беше огромното четене и тогава загубих и хъса си за писане. Може би някой ден пак... Когато ме навести добрата история за разказване. Глупаво ми се струва след толкова много определения сега да си лепна и „дизайнер“, но да, това правя, щастлива съм. Освен бижутата разработвам и зимна колекция дрехи, инвестирам в качествени материали непрекъснато и ако ме питат какво искам за подарък за мой празник, избирам дантелки, ширити и такива неща. Скоро имах рожден ден и Людмила Сланева ми подари много красива професионална ножица за кроене – с дръжки на ситни цветчета. А един приятел - бургии с различни размери за мини бормашината, с която пробивам дупки в бижутата. Ами голяма радост са ми тези подаръци.

Ето и някои от красотите, които може да видите, а и да придобиете, ако отидете в НДК тези три дни:

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X