Напишете дума/думи за търсене

Как да не станем жертва на удавяне

Лятото привлича с морските си пръски и прохладата на бриза, но понякога рискуваме живота си, защото не се съобразяваме с важни условия за нашата безопасност сред вълните. Как да не станем жертва на удавяне ни съветва председателят на Националната комисия по водно спасяване към НС на БЧК доц. Стоян Андонов.

Всяка година има над 100 сбогували се с живота

Причината за повечето смъртни случаи не е липсата на спасители. Те са 1700 у нас. „Най-често се стига до фатален край при непознаване и грубо подценяване на опасностите, неумение да се справяме в рискова ситуация, да си помогнем сами или да помогнем на друг, неумение за оказване на долекарска помощ“, споделя опита си доц. Стоян Андонов. Един от важните съвети, които той иска да даде е при червен флаг и силно вълнение да не се влиза в морето. Това е нещо, което плажуващите често подценяват. „Червеният флаг не е измислен да ограничава туристите, а да ги предпазва от инциденти, както и червеният светофар по улиците“, казва доц. Андонов.

Чести грешки, от които трябва да бягаме

Специалистът, който е обучил десетки спасители, споделя, че много смели мъже и жени не знаят да плуват, а отиват в дълбокото, други смятат, че се справят много добре, но скачат там, където има скали, плуват при водовъртежи, течения. И съветва, когато сме на почивка да не търсим силни емоции.
„Близо 50% от инцидентите стават с хора, които са взели повече коктейли, отколкото трябва. Алкохолът действа наркотично – влошава се координацията, преценката, действа и съдоразширяващо. Като пием и влезем в студената вода, бързо губим телесна температура, което води до по-бързо настъпване на умора. Тя води до мускулни крампи и т.н. Затова алкохолът на плажа не е препоръчителен“, съветва специалистът.

Не е добре да влизаме във водата хапнали обилно

Друга причина за опасност във водата е влизането след обилно хранене, затова е важно хапването да е леко и след него да се изчака малко. При силно вълнение също не е добре да се плува. Тогава често се получава течение, което може да ни отнесе навътре и трудно да го преодолеем. Важно е и да не скачаме от лодка в язовирите, защото там горния пласт е топъл, но отдолу водата е студена, може ни пресече, дишането ни да спре за известно време и да се стигне до инцидент. Друга опасност в язовира е, че човек може да се удари или заплете в нещо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X