Напишете дума/думи за търсене

Защо децата ревнуват родителите си

Понякога децата ревнуват единия родител от другия. Не им харесва, когато някой от тях целува друго дете или обръща внимание на гостите у дома. Какви са причините и как да се справим с подобни ситуации.

Емоциите на малкото са насочени предимно към майката

И синът, и дъщерята в повечето случаи ревнуват майката от бащата, от други членове на семейството ,от гости и т.н. Те отстояват своето право да разполагат с цялото й внимание. Майката е най-близкият човек на детето, който му дава любов, безопасност, тя играе с него. До определен момент тя се явява като част от него. Открадването на нейното внимание предизвиква чувство на тревожност, дискомфорт, гняв и агресивна реакция като страх и плач. До около две-две и половина години тази реакция е нормална. Но към третата година у детето се формира съзнание за собственото му Аз и е нужно да се научи как правилно да реагира в такава ситуация и да управлява емоциите си.

Кога най-често малкото показва характер

Един от най-честите случаи на проява на ревност у детето е, когато съпругът прегръща жена си. Тогава е възможно малкият син да побегне или да започне да бие таткото с юмручета и да вика: „Това е моята майка!“, след което да последва бурна сцена със сълзи. Не е правилно, ако майката прегърне ревнивото дете, започне да го целува и да казва: „Ето как ме обича синът ми!“, отдалечавайки се от съпруга, или да изрече думите: „Виждаш ли как детето реагира, не ме докосвай“. Още по-лоша идея е, ако тя напляска сина си и му крещи, след което го отпрати в стаята му за наказание.

В първите два случая детето получава одобрение за грешното поведение и в бъдеще ще реагира така не само спрямо майката, но и спрямо предмети, които ще притежава. Дори в бъдеще може да изгради по този начин отношенията със съпругата си и с други близки хора. В третата ситуация то е отхвърлено и у него се поражда чувство за ненужност, неувереност и тревога. Тази реакция може да предизвика у него страх да притежава каквото и да било. То може да стане непретенциозно и безразлично, с отсъствие на целеустременост и увереност в себе си. А ако притежава прекалено самоуверен характер, да порасне като жесток, емоционално хладен и злопаметен човек.

Правилната реакция

За да постъпят правилно, майката и бащата е редно да се обърнат към детето и заедно да го прегърнат. А майката ласкаво да му обясни, че еднакво обича и него, и татко му и че принадлежи и на двамата. След като детето се успокои, тримата може заедно да поиграят някаква весела игра. Когато то се включи в съобществото на родителите, ще изпитва по-слаба ревност. Но това може да се случи, ако му бъде обръщано внимание и от двамата и ако майката демонстрира уважение към съпруга си. В триединството майка-баща-дете Аз-ът се формира по-бързо. Важно е да се знае, че както майката построи отношенията с детето, такава ще бъде и по-нататъшната му съдба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X