Напишете дума/думи за търсене

Помагало замества липсващия учебник по информационни технологии за 5. клас

В условията на нов закон за училищното и предучилищното образование, нови образователни програми и стари учебници за учебната 2016/2017 г. се наложи издатели, учители и институции бързо да се адаптират към новата ситуация, за да направят учебния процес възможен.

До тази учебна година помагалата по информационни технологии не бяха със статут на учебници, защото предметът не влизаше в задължителната подготовка. Тази година предметът се изучава като част от задължителната програма, но няма действащ учебник за него. Ето защо ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ дават възможност на родители и ученици през интернет сайтовете си: http://anubis.bg/ и http://bulvest.com/bg да разгледат и използват напълно безплатно учебните помагала по този предмет, създадени изцяло по новата програма за 5. клас. Същите са внесени в Министерство на образованието и науката за одобрение, за да могат да се ползват официално като учебници от следващата учебна година.

„Информационни технологии“ за 5.клас на ИК „Анубис“ е дело на авторски колектив в състав: Владимир Петров, Зорница Дженкова, Кремена Пенчева, Иванка Зангочева-Бакалова. Учебникът е структуриран в няколко основни типа уроци – за нови знания и умения, за упражнения в лабораторна среда и работа по проект и такива за обобщения. С цел по-удобната работа авторите са обособили основните елементи от темите в няколко рубрики. Учениците ще имат възможност да откроят текстовете за нови знания, секциите с въпроси и задачи, подпомагащи усвояването на нови знания и упражненията върху вече изучения материал. Обособени са също и рубрики ДА НАПРАВИМ ЗАЕДНО – демонстрация, която прави учителят при представяне на новите знания и специални ЗАДАЧИ ЗА САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА, където учениците да проверят степента на усвояване на материала.

Екипът зад изданието на „Булвест 2000“ е в състав: Галина Момчева-Гърдева, Елена Ковачева, Красимир Харизанов, Ангел Ангелов. Всеки урок включва няколко задължителни елемента, които правят работата с помагалото още по-интересна и ползотворна. В началото на темата пред ученика е представено ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО. Под тази форма е въведена необходимостта от изучаването на съответната тема. Темата се разглежда посредством основната задача за изпълнение в часа, като е подкрепена от рубриката ИНТЕРЕСНО, където децата могат да открият любопитни факти, свързани с материята и РЕЧНИК, в който са разяснени понятия, използвани от английски език. С цел обогатяване на часовете в урока ще намерите и секция ИСКАМ ДА ПОКАЖА. В нея авторите са поставили въпроси и задачи, които изискват специални условия за реализация (специфични дигитални устройства например). Някои от задачите са ориентирани към по-напреднали ученици. Рубриката е подходяща за организиране и на извънкласни занятия, в които да се обединят задачите от няколко урока - за цял раздел, срок или година. Учениците имат възможност и за самостоятелна работа със специално подбрани въпроси и задачи и за работа с родителя.

Комплектите по Информационни технологии на ИК „Анубис“ и на издателство „Булвест 2000“ са подкрепени и от допълнителни интерактивни ресурси на специално разработената за тази цел електронна платформа на издателствата, където и учителите, и децата ще намерят всичко необходимо за интересното и успешно усвояване на материала през учебната година.

X