Напишете дума/думи за търсене

Първи случай на денга у нас

Проф. Тодор Кантарджиев

Първият случай на вирусната инфекция денга, предавана чрез комари, е диагностициран у нас преди дни, съобщи пред "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Става дума за чуждестранен гражданин, заразен в чужбина и потърсил медицинска помощ у нас. Той бил хоспитализиран в Инфекциозна болница в София, откъдето са изпратени и пробите за изследване. Мъжът вече е напуснал страната. 

Заболяването е потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони, обясняват от НЦЗПБ. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари от вида Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на комарите Aedes albopictus, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.

В конкретния случай няма опасност от предаване на инфекцията, тъй като чуждият гражданин е престоял твърде малко у нас, обясни проф. Кантарджиев.

Вирусната инфекция денга протича с повишена температура, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи - с обрив и кървене. Специфично лечение няма. Развилият клинични симптоми човек боледува по няколко месеца. В напреднал етап на разработка е ваксина срещу денга. 

Това е най-разпространената арбовирусна инфекция в света с над 390 млн. случая годишно, съобщават от НЦЗПБ на сайта си.

По данни на СЗО драматично расте броят на случаите през последните десетилетия.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X