Напишете дума/думи за търсене

Полша се отказа да забранява абортите

В Полша десетки хиляди излязоха на площадите да протестират срещу предложението за пълна забрана на абортите. Снимка РОЙТЕРС

Предложението за пълната забрана на абортите няма да бъде внесено, съобщи член на правителството във Варшава, като описа масовите протести срещу забраната като урок за смирение за ръководството на държавата.

Ярослав Говин, министър на науката и висшето образование, заяви днес, че протестите на жените в Полша, ни "накараха да се замислим и ни научиха на смирение", съобщиха световните агенции, цитирани от clubz.bg.

Това вероятно е индикатор, че консервативното управление на страната ще оттегли подкрепата си за изключително непопулярното законодателно предложение за пълна забрана на абортите дори в случаи на кръвосмешение, изнасилване или риск за здравето на майката. Когато има умишлен аборт, жените са заплашени от 5 години затвор, а при неумишлен - 3 години.

Крайно дясното правителство на партията "Право и справедливост" е под международен натиск да не изпълни плана си, като в сряда имаше предвиден дебат за положението на полските жени в Европейския парламент.

И в момента абортите в Полша са забранени, но се правят изключения в случаите на изнасилване, кръвосмешение, извънматочна бременност и риск за здравето на майката, въпреки че някои лекари отказват да извършат и законни аборти, като се позовават на морални аргументи.

Това доведе до т. нар. абортен туризъм - полските жени отиват за кюртаж в Германия или някоя от другите съседни държави. Според статистиките рязко са нараснали процентите на нелегалните аборти, които често са и животозастрашяващи.

В сряда говорителят на полския Сенат Станислав Карчевски каза, че горната камара на парламента няма да започне работа по закона, който предвиждаше още по-голямо ограничаване на правото на аборт, пише "Гардиън".

Сенаторите щели да изчакат как ще действа много по-силната долна камара. Но обяви подкрепата си за пълната забрана дори за зародиши със Синдрома на Даун - нещо, което скоро беше разрешено.

Подписка против пълната забрана на абортите вече събра 450 хил. души.

В Полша опасността от приемането на рестриктивния закон доведе до масови протести на жени. В понеделник стотици хиляди излязоха на масова стачка - под различни претексти и причини те отказаха да отидат на работа и на училище.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X