Напишете дума/думи за търсене

Как от автосервиз става красив дом

Тя е направена от базираното в Хюстън студио CONTENT Architecture, нарича се Deiz Residence и е носител на награда AIA Houston Design 2016.
Мястото вече е годно за живеене и разполага с площ от 550 кв. м. Обитава се от семейството на Марк Вите и Карин Брокер, която е художник и университетски преподавател.
Но преди това е било автосервиз с три гаражни врати за автомобили и пристройка, всички твърде мрачни. Затова основният проблем за решаване пред дизайнерите е бил именно осигуряването на достъп на естествена светлина. Така голяма промяна е претърпял покривът.

На местата на две от споменатите големи врати сега има панорамни прозорци, а една е подменена, защото там е гаражът на семейството. Основната сграда е била разделена на две части - в лявата до гаража е ателието на Карин, а в дясната - жилищната и дневната зони. Над нея покривът е реконстуиран, като е изграден т. нар. светлинен кладенец. Поради факта, че вътрешните стени не се издигат до тавана, през него навлиза светлина за няколко помещения.

Собствениците са запазили бетонния под, като след специална обработка той е получил термопокритие. Карин и Марк са държали в жилищната част да има максимално обширно пространство. Но не са робували на индустриалния дизайн, защото са настояли всички елементи от инсталациите и чисто новата вентилационна система да бъдат скрити. Освен това е използван светъл дъб, което дава мекота на черно-белия интериор.

Допълнителна жилищна част е изградена в пристройката, която както и голямата сграда е с външна топлоизолация. Пространството е облагородено с изграждането на веранда и със засадените 8 дъбови дървета. Карин и Вите не изключват вариант интересният им дом да бъде отдаден под наем, но условието е да открият ново нестандартно място, което да трансформират.

Снимки contentarchitecture.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X