Напишете дума/думи за търсене

Как храните влияят на настроението

Дори и да не ви се вярва, количеството и вида на храната влияят на емоциите ни. За производството на вещества, "отговорни" за доброто настроение, на мозъка му е необходим постоянен приток на глюкоза. Но не прекалявайте нито със сладкишите, нито с мазните храни - те ви гарантират потиснатост и сънливост.

- Поемате ли достатъчно желязо с храната си? Недостигът му води до постоянна умора, разсеяност, отслабване на паметта, дори депресия. Яжте повече магданоз, коприва, гъби, фасул, елда, стафиди, мед, лимони и много витамин С, който подпомага усвояването на желязото.

- Кажете "да" на фолиевата киселина (витамин В9). Тя е свързана с производството на хормони, които ни помагат да се чувстваме щастливи. Затова хапвайте повече броколи, спанак, фасул, черен дроб, ръжен хляб, сирене, извара.

- Четири различни изследвания доказват, че недостигът на витамин Д е свързан с различни депресивни разстройства както и с ПМС (предменструален синдром). За да си го набавим, освен слънце и хранителни добавки, можем да включим в менюто си твърди сирена, яйчен жълтък, мазни риби, телешко.

- Яжте често пуешко месо, сьомга и кисело мляко. Те са богати на триптофан, основна аминокиселина, която усилва нервната система и стабилизира емоциите.

- Когато сте потиснати, наблегнете на мляко, извара, сметана. Те съдържат калций и магнезий, които успокояват нервите и помагат за спокоен сън.

- Изследвания сочат, че хора които консумират повече от 3 пъти седмично сьомга, сардина, скумрия и други мазни риби са по-устойчиви на депресивни настроения заради омега-3 ненаситени мастни киселини в тях.

- Хормонът, който действа като естествено успокоително, е серотонинът. Неговият синтез се Как храните влияят на настроението. Ще си го набавите, ако на трапезата ви по-често присъстват червените чушки, кивито, чаят от шипки, боровинките, магданозът.

-------------
Най-женското лечебно растение е жълтият кантарион. Запарката от него е лесен начин да се справите с лошото настроение, тъгата, меланхолията. Немски диетолози го предписват дори и при най-малките спадове в настроението.

Малък съвет
Не пропускайте да си подсладите живота с 30 г черен шоколад (с поне 70% какао). От него ендорфините ще полудеят и ще ви направят малко по-щастливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X