Напишете дума/думи за търсене

Кристо отказа проекта "Над реката" заради Тръмп. Ще прави мегапирамида

"Идвам от комунистическа страна. Използвам собствени пари, собствени разработки и собстевени планове, защото искам да съм напълно свободен. И точно сега правителството е нашият земевладелец. То притежава тази земя. А аз не мога да осъществя проект, който носи ползи на този земевладелец." С това изявление Кристо се отказа от проект, на който отделя 25 години от живота си. Причината е проста, Кристо не е съгласен с политиката на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Решението ми говори само по себе си. Като много други, дори и не вярвах, че Тръмп може да бъде избран", споделя в интервю творецът.

Проектът "Над реката" се ражда едновременно в главата и на Кристо, и на Жан-Клод през далечната 1985 г. Двамата влюбени работят по Пон Ньоф, когато гениалната идея им хрумва: "Погледнахме текстила, а той беше толкова красив, сребрист и блестящ от отразяващите се води на реката. Погледнахме се и се усмихнахме един на друг."

Артистите започват да създават скиците през 1992 г. и да търсят подходящо място за изпълнението на новата си идея. Оглеждат десетки реки и в крайна сметка се спират на Арканзас в щата Колорадо.

Причината е, че водоемът е популярна рафтинг дестинация, а сребристият балдахин, опънат на стоманени пръти около реката, ще изглежда най-добре, гледан отдолу, от самата вода.

До момента Кристо беше похарчил близо 1 5 млн. долара лични средства за реализирането на проекта, а част от средствата бяха пръснати за съдебните дела, които местна организация заведе срещу него.  Според еколозите от ROAR артинсталацията щяла да наруши екологичното равновесие, не само заради дългия си строеж, но и заради прекалено многото хора, които щяла да привлече.

Кристо дълги години защитава работата си, обещавайки пред заседателите, че е предприел всички възможни мерки, за да предотврати нарушение в екологията на областта, и в крайна сметка печели делото. Проектът му вече може да бъде осъществен.

Над река Арканзас трябва да бъде опънат плат, широк 10 км и дълъг 67 км. Проектът трябва да е най-големият, по който Кристо е работил в границите на Съединените американски щати, а за изпълнението му са нужни близо 50 млн. долара. Средства, които творецът набавя, продавайки скици на своите предишни творби.

Два месеца строеж, за да бъде две седмици на показ, щяха да донесат на Колорадо приблизително 121 млн. долара приходи от около 400 хил. посетители. Ала гениалната идея няма да види бял свят и единствените щастливи от този факт са ROAR. Говорителят на организацията Йоан Анзелмо споделя в свое изявление: "Радваме се от решението на Кристо независимо от причините. Сега местните жители, животинският свят, рибите и птиците са защитени."

"Вече не съм развълнуван от този проект. Не виждам защо да хвърлям парите си за нещо, което не искам да правя", споделя в свое интервю Кристо. Той ще прехвърли цялото си внимание върху друг проект, по който също работи от години - "Мастаба".

Артинсталацията се ражда в ума на Жан-Клод и Кристо още през 1977 г. и представлява 150-метрова плоска пирамида. Името и геометричната форма са вдъхновени от древните месопотамци, които строели пейки от кал, за да могат пътешествениците в пустинята да си почиват.

И ако "Над реката" щеше да е най-големият проект на Кристо в Америка, то "Мастаба" ще е най-голямата перманентна скулптура в света, засенчваща пирамидите в Гиза и далеч по-висока от катедралата "Свети Пол"в Лондон или базиликата "Св. Петър" във Ватикана. Също така ще е и най-скъпата инсталация в света. За осъществяването й са нужни близо 340 млн. долара.

Проектът е отлаган 30 години заради разразилата се война между Ирак и Иран, но сега за твореца е перфектното време да възобнови работата си по инсталацията.

"Мастаба" ще бъде направена от 410 000 нефтени барела, оцветени в различни нюанси. Кристо и Жан-Клод се вдъхновяват от цветовете на пустинята, а българинът споделя: "Когато слънцето залязва, една от стените на "Мастаба" ще изглежда така, все едно е цялата от злато."

Проектът и тук среща съпротива. Кристо е обвинен, че ще използва нефтени барели по политически причини. А в отговор той цитира своята любима Жан-Клод: "Нашите творби са деца на радостта и красотата"

За създаването на "Мастаба" според самия Кристо ще са нужни 30 месеца и работата на хиляди хора. Германска компания, която произвежда боите за колите на "Мерцедес" и БМВ, ще създаде цветовете, с които ще бъдат покрити барелите. В близост ще бъде построен и "арткампус" с изложба, проследяваща целия проект, както и луксозен хотел и ресторант. Творецът твърди, че близо 2 млн. посетители ще идват да се любуват на "Мастаба" всяка година.

Дали това ниво ще бъде достигнато, предстои да видим.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X