Напишете дума/думи за търсене

Изгубени записи на Боб Марли са намерени в мазе в Лондон, били там 40 години

Концертни записи на Боб Марли от 70-те, дълго смятани за изгубени, са били успешно възстановени след 40 години, прекарани във влажно лондонско мазе, съобщи "Гардиън", цитиран от Дневник. Днес легендата на реге музиката щеше да навърши 72 години.

13-те ленти бяха намерени в лошо състояние в стар хотел в Северен Лондон, където музикантът е отсядал по време на турнетата си през 70-те. Специалистите първоначално смятаха, че са неспасяеми, но след година внимателна работа са успели да ги накарат да зазвучат отново.

Записите са от концерти в Лондон и Париж между 1974 и 1978 г., когато Марли е на върха на славата си и включват хитове като Jammin', No Woman, No Cry и I Shot the Sheriff. Правени са с единственото за времето си мобилно студио във Великобритания, заето на музиканта от "Ролинг стоунс".

За спасяването им е допринесло оригиналното им качество - както и фактът, че откривателите им са се въздържали да си ги пуснат веднага, а вместо това са инвестирали година и около 24 хиляди паунда в почистването им.

Засега планове за издаването им не са обявени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X