Напишете дума/думи за търсене

Фаворитът за френски президент четвърт век по-млад от жена си

Френският политически живот има нова звезда. Няколко допитвания от последните дни показват, че 39-годишният Еманюел Макрон ще е най-вероятният следващ френски президент.

Неговият шанс изгря, след като буреносен скандал съсипа възхода на доскорошния фаворит за поста Франсоа Фийон. Оказа се, че Фийон години наред е наемал собствената си съпруга шотландка като своя парламентарна помощничка, плащал ѝ е добре от парите на данъкоплатците, при това според медиите постът бил фиктивен. Като резултат семейството на десния политик прибрало около 500 хиляди евро.

След тези разкрития Макрон изведнъж скочи напред като основен съперник на представителката на крайната десница Марин льо Пен. На втория тур, показват проучванията, той почти сигурно ще я бие.

Еманюел Макрон е изключително медиатизирана фигура. До степен, че конкурентите му започнаха сериозно да се дразнят от статута му на любимец на медиите. 39-годишният политик наистина е любопитен по много линии.

Брижит Макрон придружава навсякъде съпруга си, тя е основната му опора в кандидатпрезидентската кампания.
Брижит Макрон придружава навсякъде съпруга си, тя е основната му опора в кандидатпрезидентската кампания.

През 2014 г., на 36 г., Макрон стана един от най-младите икономически министри в историята на Франция във второто правителство на социалиста Манюел Валс. Не остана дълго на поста, но стана автор на закон, който всички наричат “Законът Макрон” (пълното му име е Закон за растежа, активността и равенството на икономическите шансове - б.р.).

Работил е като

инвестиционен

банкер

за “Ротшилд енд ко”, като само за две години става партньор.

Президентът Франсоа Оланд го прави зам. генерален секретар на Елисейския дворец. По-късно обаче го обявява за предател, защото той се дистанцира от социалистите и основава собствено движение, което днес претендира, че не е нито ляво, нито дясно.

С президента Франсоа Оланд по времето, когато беше икономически министър.
С президента Франсоа Оланд по времето, когато беше икономически министър.

Смятан за извънсистемен играч дори и само за това, че се осмели да влезе в битката за президент като независим, той не залага на национализма и изолацията, а е еврофил и защитник на приема на бежанци. Преди време обяви, че Меркел е защитила честта на Европа, като е отворила вратите за изгнаниците. Наблюдателите

го определят като социаллиберал или социалдемократ.

За Макрон казват, че е чаровник и блестящ оратор.
За Макрон казват, че е чаровник и блестящ оратор.

Ако стане президент, французинът няма да мели лесно с американския си колега Доналд Тръмп. В началото на февруари той покани да емигрират във Франция всички американски учени, които работят в сферата на борбата с климатичните промени и обновяемите енергии, защото при новата администрация те нямало какво да работят.

Личният живот на Еманюел Макрон е също съвсем нетипичен. Дотам, че прилича повече на роман. От 10 години той е щастливо женен за гимназиалната си учителка по литература Брижит Троньо, която е с 24 години по-възрастна от него.

Роденият в семейството на двама лекари Еманюел и съпругата му се срещат, когато той е 15-годишен десетокласник в Йезуитската гимназия в Амиен, а г-жа Троньо е омъжена майка на три деца. По онова време тя преподава френска литература и ръководи театралния клуб.

Всички описват тогавашния Макрон като доста развит за възрастта си талантлив пианист и лауреат от конкурси на консерваторията в Амиен, отличник и участник в училищна пиеса, на която Троньо е режисьор, а

той играе плашило

Брижит е поразена от интелекта и таланта му. “Със сигурност не беше като другите”, каза преди време за него бившата преподавателка. Съучениците му пък си го спомнят като “гений, който знае всичко за всичко”.

Отношенията между ученик и учителка постепенно придобиват романтичен характер. Родителите на момчето са скандализирани и го местят в Париж да довърши средното си образование в престижната гимназия “Анри Четвърти”. Преди да напусне дома си, той казва на учителката си: “Каквото и да правиш, колкото и да ме разубеждаваш, все едно - един ден ще се оженя за теб.”

“С телефонни обаждания от Париж малко по малко той срази съпротивата ми - добавя днешната госпожа Макрон. - Любовта отнесе всичко и ме доведе до развод. Не можах да устоя.”

13 г. след пламването на тази любов двамата най-после стават законни съпрузи. На сватбата им през 2007 г. Макрон благодари на децата на г-жа Троньо, че са го приели, и допълва, че двамата не са “нормална двойка - макар че не обичам много този епитет - но сме двойка, която съществува”. А нормалността е още по-съмнителна, когато приличащият на момче Макрон

се озове в компанията на седемте си доведени внуци

Доведеният му син и двете му доведени дъщери пък днес са съответно инженер, кардиоложка и адвокатка. Критиците му го винят, че си пробива път към президентството, като парадира с необикновеното си семейство.

Tака или иначе, съпрузите Макрон са неразделни. Брижит е до него на всички митинги и срещи. Обкръжението на политика твърди, че тя задължително чете речите му и е най-верният му съветник.

А той със сигурност се нуждае от верни съветници, защото също не е имунизиран от скандали и слухове. Най-натрапчивият от тях е, че е гей и живее “двойствен живот”. Слухът се появи миналата година, когато станa ясно, че ще се кандидатира за президент, а преди дни бе назован и предполагаемият му партньор - 40-годишният красавец Матьо Гале, директор на “Радио Франс”. Разпространяващите мълвата твърдят, че Брижит Троньо е просто удобният параван за мъжа си.

Макрон реагира светкавично и сам подхвана темата пред привържениците си на митинг в Бобино, като заложи на още едно от силните си оръжия - чувството за хумор. “Тези слухове са неприятни за жена ми Брижит. И тъй като тя дели всичко в живота ми - от сутрин до вечер - се пита как бих могъл да смогна физически”, обяви Макрон. И се обърна към присъстващите в залата: “Ако някой ви каже, че водя двоен живот с Матьо Гале или някой друг, то

това не съм аз, това е холограмата ми, която е успяла да избяга”,

добави той, иронизирайки друг кандидат-президент - крайнолевия Жан-Люк Меланшон, който се появи на два митинга едновременно, като на единия присъства като холограма.

Най-новата интрига около Макрон гласи, че заради неочакваното му превръщане във фаворит на френските президентски избори руските хакери са му взели мерника. “Москва има всички основания да не харесва яркия еврофил и убеден атлантик Макрон. За разлика от Фийон и Льо Пен, които демонстрират любов към Москва, необременена от предразсъдъци, Еманюел Макрон е единственият претендент за втория тур на изборите, олицетворяващ всичко, към което Русия изпитва отвращение”, писа по този повод в. “Хъфингтон пост”.

Ако това е истина и Макрон продължава да прогресира в сондажите, компроматите за него тепърва предстоят, а гей аферата вероятно ще се окаже най-невинният от тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X