Напишете дума/думи за търсене

Полезни ли са пуканките?

СНИМКА: Pixabay

Полезността на пуканките зависи от вида и начина, по който ги приемаме, пише Си Ен Ен. В техния чист вид на натурална ядка са полезни – пълнозърнеста и богата на антиоксиданти храна, която доставя сравнително малко калории за тези, които избягват мазните продукти.

Три порционни чаши за пуканки съдържат общо 93 калории, 1 грам мазнини и почти 4 грама фибри. Само че вариантите, предлагани по кината и театрите, не спадат съвсем към тези данни.

Те често са приготвени в кокосово масло, а след това и обилно поръсени със сол. Официален доклад показва, че едни средни пуканки, предлагани навън, съдържат 20 порционни чаши с наличие на 1 200 калории, 980 мг натрий и 60 г наситени мазнини.

Това са показатели, които отговарят на нормите за три дни. Дори само три от оразмерителните чаши съдържат половината от дневната ни дажба относно наситените мазнини.

Ако решим да купуваме от супермаркета пуканки за приготвяне у дома, е важно да разгледаме етикета и да обърнем внимание на захарта и натрия, които се съдържат в пакета. В някои случаи може да се срещне наличие на повече от 4 чаени лъжици захар само за 1 порция.

Препоръчително е да избираме за вкъщи по-леки варианти с по-ниско съдържание на мазнини. Добре е и да ограничаваме количеството сол и масло, които можем да добавим, и дори да ги заменим с подправки като босилек, риган или червен пипер, а дори и пармезан.

Превод и редакция: Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X